Az LMP által kezdeményezett országos népszavazás célja, hogy a kormány ne trükközhessen az akkumulátorgyárak helyszíneivel, és csak a lakosság hozzájárulásával épülhessenek ilyen gyárak – hangzott el Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségének tagja, Érd alpolgármestere csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A budapesti, az LMP Facebook-oldalán is közvetített eseményen a politikus arról beszélt: hiába sikeres egy helyi népszavazás például Debrecenben, ha ugyanazt a beruházást néhány kilométerrel arrébb viszik, és egy másik település területén meg tudják valósítani.  

Felidézte: 2018-ban az LMP aktivistái akadályozták meg az érdi közgyűlésen, hogy a Fidesz egy akkumulátorgyár építésével tönkretegye a város egyik büszkeségét, az Elvira Major európai jelentőségű gyümölcsnemesítő állomását és génbankját. Az aktivisták fellépésének köszönhetően a Fidesz meghátrált, a génbank pedig megmenekült a pusztítástól. De sajnos csak „félsikert értünk el”, mert ugyanaz a dél-koreai cég, aki Érden épített volna, Komáromban meg tudta valósítani a beruházást – mondta Tetlák Örs.   

Hozzátette, az LMP azért kezdeményezte az országos népszavazást, hogy a „német autógyárakat és az ázsiai akkumulátorgyártókat készségesen kiszolgáló kormány többé ne trükközhessen az akkumulátorgyárak megvalósítási helyszínével, és a helyiek kifejezett hozzájárulása nélkül többé ne áldozhassa fel vízkincsünket, termőföldjeinket, gyermekeink jövőjét”.

Szerinte a Fidesz minden akkumulátoripari beruházás esetén teljesen ugyanazt a gyakorlatot követi: a települések lakóit elzárja az információktól, és nem kérdezi meg őket arról, hogy akarnak-e akkumulátorgyárat.

Hozzáette: ezekkel a beruházásokkal nagyon alacsony hozzáadott értékű munkahelyeket hoznak létre, a munkahelyek jelentős részét vendégmunkásokkal töltik fel. A kormány jelentősen könnyített környezet-  és munkavédelmi előírásokkal kedvez ezeknek a beruházóknak, és az egyébként is elfogadhatatlanul alacsonyan tartott adóból további kedvezményeket és „szemérmetlenül magas” állami támogatásokat is kapnak ezek a multinacionális vállalatok – sorolta a politikus, hozzáfűzve: végül a kormány tétlenül szemléli, hogy most már nemcsak a német autógyárak, hanem ezek a jellemzően délkelet-ázsiai, távol-keleti multinacionális vállalatok is kiviszik a profitot Magyarországból.   

Az LMP a kormánnyal szemben azt állítja, hogy a profit nem előzheti meg sem az embert, sem a természetet. A külföldi igényeket pedig a magyar vízkincs kárára kiszolgálni nagyjából ugyanannyira zöld, mint amennyire nemzeti: semennyire – összegzett Tetlák Örs.

Forrás: mti.hu