Az elmúlt években hosszas küzdelem után azt már sikerült az érintettekkel közösen elérni, hogy a gyermekek után járó otthongondozási díj mértéke elérte a minimálbér összegét. Hiába jeleztük, már ezen módosítás elfogadásánál, hogy ez csupán a kezdet lehet, sajnos évek teltek el azóta, és a kormány továbbra sem hajlandó megemelni a beteg rokonukat otthon gondozóknak járó ápolási díjat legalább a minimálbér mértékére.

Pedig az otthonápolás a legtöbb ilyen esetben teljes embert igényel, sok szempontból még egy főállásnál is többnek tekinthető, hiszen még szabadságra sem tud az érintett menni. Ráadásul ezt a munkát sok szempontból az állam helyett végzi, hiszen azért fizetünk járulékot egész életünkben, hogy amikor nem tudunk gondoskodni magunkról, akkor az állam ott legyen és segítsen. Ehhez képest az állam nem hogy nem segít, de még a minimális támogatást sem hajlandó megadni az érintetteknek.

Mivel a mostani súlyos válság, az infláció, a rezsiárak elszabadulás még nehezebbé tette az érintettek helyzetét, ezért követeljük a kormánytól, hogy ne húzza tovább az időt, ismerjék el munkaként a gondozási tevékenységet és mielőbb emeljék meg az ápolási díj mértékét legalább a minimálbér szintjére.

Hohn Krisztina, az LMP népjóléti és családügyi szakszóvivőjének sajtóközleménye