Száz éve egy jómódú polgári családba született Rátonyi Róbert, 1923. február 18-án. Az előkelő fővárosi iskola, a II. kerületi Érseki Katolikus Gimnázium elvégzése után a Zeneművészeti Főiskola hegedű szakán képezte magát, majd el is végezte azt. Már a főiskolai tanulmányai idején is kacérkodott a színjátszással, így a zenei tanulmányainak befejezése után egy évvel már Rózsahegyi Kálmán színészképző iskolájának diákja.

A népszerűséget táncos-komikusként érte el. Pályáján játszott a Budapesti Operettszínházban, a Vígszínházban, A Pódium Kabaréban, a Thália Színházban. Igazi sztárrá az 1954-es Csárdáskirálynőben történt alakítása tette. Innen aztán egyenes út vezetett a nagy művészpartnerek világába, ahol sajátos humorával, egyedi előadásmódjával, és nem utolsósorban mosolygós, sármos megjelenésével vette le közönségét a lábáról.

Az ominózus Csárdáskirálynő előadást közvetítette a Magyar Rádió, majd hódító útjára indult a korabeli Szovjetunióba.

Országos ismertséget a Magyar Televízió hozta meg számára. Megszámlálhatatlan kabaréjelenetben, kívánságműsorban, zenés produkcióban láthattuk. Szilveszteri televíziós program nem múlhatott el nélküle.

Ahogy azt kiemelt fotónk is jól mutatja, példás családapaként élt, és sok műsorban megjelent fiával, lányával, Rátonyi Hajnalka színésznővel közösen.

Fotó: Fortepan/Kotnyek Antal/senior.hu