Az LMP – Magyarország Zöld Pártjának kezdeményezésére rendkívüli ülést hívott össze hétfőre az országgyűlésbe Kövér László házelnök. A témát elsősorban az akkumulátorgyárak szolgáltatják, mely széles társadalmi vitát váltott ki. A Fidesz több ilyen külföldi gyárat is telepíteni az országba, míg például a Debrecenben élő emberek nagyon nem szeretnék, hogy a szomszédjukba környezetszennyező üzemek kerüljenek.

  • az akkumulátorgyártással foglalkozó üzemek és létesítmények létesítéséről szóló döntésekben való társadalmi részvételről,
  • az önkormányzat építési hatósági jogkörének visszaállításához szükséges szabályok módosításáról
  • és a munkavállalók védelme érdekében a kormányzat által kötött stratégiai partnerségi megállapodások felülvizsgálatáról is. 

napirend szerint mindenekelőtt elhangzanak majd a napirend előtti felszólalások, lesznek interpellációk, azonnali kérdések és kérdések, majd ezután kerülhet sorra az LMP határozati javaslata arról, hogy akkumulátorgyárat egy településen csak akkor lehessen létesíteni, ha ahhoz a helyiek egy népszavazáson hozzájárulnak. A zöldpárt indokolása szerint ugyanis az akkumulátorgyárak visszafordíthatatlan károkat okoznak, ha egyszer működésbe lépnek, évtizedeken keresztül szívják el a vizet az aszályok korszakában és emésztik fel az energiát az energiaválság idején. A gyárak elfoglalják a termőföldet, elhasználják a vízkincset, az energiát, de a profitot is kiviszik az országból, csak a szennyezést hagyják itt. – írja a Magyar Hang.

A parlamenti ülés azonban csak akkor lesz határozatképes, vagyis csak akkor tudnak egyáltalán vitázni a kérdésről, ha a kormánypárti honatyák is ott leszenek. Márpedig az Alfahír korábbi értesülése szerint a Fidesz és a KDNP képviselői nem mennek el. Ez azt jelentheti, hogy a napirend előtti felszólalások után az ülést be is rekesztik.