A magyar kormány nem ellenzi, hogy az Európai Unió bevezesse a tizedik szankciós csomagot Oroszország ellen, de ahogy a magyar úgy valamennyi kormány elkötelezett abban, hogy elfogadják a 10. szankciós csomagot – mindezt Josep Borrell uniós külügyi főképviselő jelentette be Brüsszelben. A tagállamok a lőszerszállítás felgyorsításában és megnövelésében is egyetértettek, köztük Magyarország is.

A HVG szerint Borrell azt mondta, a tagállamok írásbeli eljárásban a következő napokban, a háború kitörésének első évfordulója (február 24.) előtt jóvá fogják hagyni az újabb szankciókat. A lap szerint tehát a – Magyarországot egyébként a szankciók ellen hergelve bombákkal teleplakátoló – magyar kormány sem jelezte a fenntartásait vagy blokkoló szándékát a külügyminiszterek ülésén.

Az EU-s külügyi tanácskozást követően Josep Borrell azt is közölte, hogy az Európai Bizottság hamarosan előterjeszti azt a stratégiát, amelynek révén jelentősen meg lehet majd növelni az európai lőszergyártást – az ukrán haderőnek ugyanis nagy mennyiségben lesz szüksége hadianyagra, elsősorban lőszerre, a küszöbön álló orosz támadások előtt. -írja a HVG.

Borrell szerint Oroszország csapatokat von össze a fronton, 350 ezer katonát, majdnem kétszer annyit, mint amennyi ott volt a háború elején. Folytatnunk kell erős, megingathatatlan támogatásunkat Ukrajnának addig, amíg nem győznek – mondta.