Elutasította a kínai akkumulátorgyár elleni, a Momentum által kezdeményezett helyi népszavazás kérdésének hitelesítését Debrecenben a helyi választási bizottság. A testület szerdai ülésén két másik kérdést is elutasítottak a témában, az egyiket egy magánszemély, a másikat a Mi Hazánk kezdeményezte.

A Momentum debreceni politikusa, Mándi László január 23-án nyújtotta be a kérdését, ennek elutasításával a 30 napos határidő végéig vártak. A kérdés egyébként így hangzott: „Egyetért-e Ön azzal, hogy Debrecen közigazgatási területén tilos legyen olyan ipari létesítményt létrehozni, amelynek az óránkénti átlagos vízigénye meghaladja a 130 köbméter értéket?”

Külön érdekesség, hogy korábban az LMP már beadta szinte ugyanezt a kérdést, amit akkor elfogadott a helyi választási bizottság. A zöld párt végül úgy döntött, hogy országos népszavazási kezdeményezést indít, ezért nem kezdték el gyűjteni az aláírásokat.

A Momentum közleményben jelezte, hogy „nem lepődtünk meg, a Helyi Választási Bizottság a titkolózó fideszes vezetés és a vízmérgező akkumulátorgyárat építő CATL oldalára állt a debreceniekkel szemben. Miután rájöttek, hogy a Momentum meg fogja csinálni az aláírásgyűjtést és népszavazást kell tartani a vízzabáló gyárról, elutasították ugyanazt a kérdést, amit korábban már átengedtek egyszer.” A Momentum Mozgalom bírósághoz fordul és fellebbezést ad be a Helyi Választási Bizottság döntésével szemben.

Reagált az LMP is az elutasításra. A zöld párt közleményében sajnálattal vette tudomásul a helyi népszavazási kezdeményezés elutasítását. „Ugyanakkor ez semmi esetre sem a jövőnk megvédése érdekében folytatott küzdelem vége, legfeljebb egy állomása: nekünk továbbra is meggyőződésünk, hogy a leghatékonyabban egy országos népszavazással lehet megakadályozni azt, hogy a Fidesz akkumulátorgyarmattá silányítsa Magyarországot” – írták.

Az LMP szerint ha országos szinten lesz kimondva, hogy az emberek nem kérnek az akkumulátorgyárakból, az megoldás jelenthet a debreceniek, a győriek, a komáromiak, a fótiak problémáira is. Így megakadályozható lenne, hogy az egyik városban leállított építkezés másnap egy másikban induljon el.