Az akkumulátorgyárak Magyarországra telepítésével csak a nemzetközi nagytőke és egy szűk fideszes elit jár jól – jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján Tetlák Örs, az LMP országos elnökségének tagja.

Az érdi alpolgármester szerint a kormány a Kínai Kommunista Pártnak is feltétel nélküli kiszolgálójává vált, miközben az üzemek közelében élők számára csak a “kormányzati sunnyogás”, a felélt erőforrások és a multikra költött milliárdok maradnak. A zöld politikus cáfolta, hogy a gyárak jót tennének a gazdaságnak, hiszen azok csak az ország félperiférikus helyzetét konzerválják. A multik profitja érdekében ugyanis “nem léteznek munkavállalói jogok” és a környezetvédelem is mindig másodrendű lesz.

Tetlák szerint a gödi Samsung- vagy a komáromi SK Innovation gyárak már bemutatták, mire számíthatnak a helyiek: üzemzavarok és szennyezések sorozatára, amelyeknek mind az alapos kivizsgálása, mint az érdemi szankcionálása elmarad. A gödi gyárat eddig tizenhétszer bírságolták meg, ám azok együttes összege sem éri el az üzem néhány órás bevételét.

Tetlák kitért arra is, hogy a kormány máshol is semmibe veszi az emberek véleményét: Madocsán egy vállalkozó annak ellenére próbál sóderbányát nyitni, hogy azt néhány éve népszavazás tiltotta meg.