Varsóban találkozik Novák Katalin államfő Joe Biden amerikai elnökkel. A kelet-európai NATO-tagállamokat tömörítő csoport, a Bukaresti Kilencek (B9-ek) tartják ugyanis a csúcstalálkozójukat, ahol természetesen az ukrajnai háború lesz a fő téma. A találkozón pedig részt vesz a napokban Kijevben is járt Biden, így Nováknak lesz lehetősége találkozni vele.

Az államfő a Facebookon közzétett posztja szerint „felkészülten várja” a találkozót, hiszen rendszeresen kér tájékoztatást Ruszin-Szendi Romulusz vezérkari főnöktől az ukrajnai helyzetről.

Mivel a köztársasági elnök egyben a Honvédség főparancsnoka is, így a rendszeres egyeztetés nyilván nem túl meglepő. Az persze nem derült ki, hogy Novák mennyire ért a katonai kérdésekhez, mindenesetre a találkozóra ma kerül sor a lengyel fővárosban.

A Bukaresti Kilencek egyébként legutóbb júniusban, a NATO madridi ülése előtt pár héttel találkoztak – hívja fel a figyelmet a 24.hu. Novák Katalin akkor a többiekhez hasonlóan aláírta azt a közös nyilatkozatot, amely elítélte az ukrán városok tömeges bombázását. A nyilatkozat egyben kimondta azt is, hogy jelenleg Oroszország jelenti a legfőbb fenyegetést az euroatlanti térség biztonságára. Ez, ismerve a magyar kormány álláspontját, akkor eléggé meglepőnek tűnt.