Az LMP 27. alkalommal is benyújtja az ügynökakták nyilvánosságára vonatkozó törvényjavaslatát az Országgyűlésnek – mondta a kommunizmus áldozatainak emléknapjához kapcsolódóan rendezett sajtótájékoztatóján az LMP országgyűlési képviselője szombaton, Pécsen.

    Keresztes László Lóránt az 1947-ben elhurcolt kisgazda politikus, Kovács Béla szülőháza előtt tartott, online is közvetített sajtótájékoztatóján azt mondta: törvényjavaslatuk elfogadása esetén az ügynökakták nyilvánossá válhatnának.
    Közölte: így bárki megtudhatná, hogy 1990 után a meghatározott közjogi tisztségeket betöltők közül kik voltak érintettek a kommunista állambiztonság fenntartásában, illetve az egykori besúgók milyen módon kerültek pozíciókba. A jogszabály azt is kimondaná, hogy korábbi besúgók nem tölthetnek be közjogi funkciókat.
    A képviselő a pénteki, hivatalos kormányzati megemlékezésről idézett egy mondatot: „a rendszerváltáskor nem történt meg az elszámoltatás, és azok a személyek, akik kiszolgálói voltak a kommunista rendszernek, a mai napig aktív tagjai a közéletnek”.
    Keresztes László Lóránt szerint ezek az emberek, „egy gyilkos rendszernek, diktatúrának a fenntartói sokszor még fontos gazdasági és politikai vezetői pozíciókat is betöltenek napjainkban” – fogalmazott, tűrhetetlennek nevezve, hogy „az egykori kommunista állambiztonság működtetői, fenntartói, lelkes besúgói még mindig megkapják a védelmet az aktuális politikai elit tagjaitól”.
    Az LMP úgy véli: a rendszerváltás utáni valamennyi kormány bűne, hogy nem történt meg a szembenézés a múlttal, hiszen – ahogy a képviselő fogalmazott – addig „nem tekinthető a lezártnak a rendszerváltás, amíg nem történik meg a teljes és őszinte szembenézés az egykori kommunista állambiztonság gaztetteivel, működésével”.
    Éppen ezért nyújtja be 27. alkalommal is az aktanyilvánosságot célzó törvényjavaslatát az LMP azok után is, hogy „a jelenlegi, magukat egykor antikommunistáknak nevező Fidesz és KDNP eddig már 26 alkalommal, érdemi indoklás nélkül mondott nemet a javaslatra” – közölte.
    A képviselő szerint „nem lehet meggyalázni egy gyilkos eszme áldozatainak az emlékét azzal, hogy újra és újra letagadják az állambiztonsággal kapcsolatos információkat” – mondta.