A mazsola könnyen beszerezhető, olcsó és egészséges. Nagyszerű konyhai segédanyag, hiszen sokáig eltárolható, és körethez, salátákhoz, és természetesen az édességekhez is kiválóan alkalmazható.

Most nézzük, hogy milyen élettani hatásokkal rendelkezik a mazsola.

– Napi néhány szem mazsola jótékony hatással van az emésztésre, és nagyon jót tesz a gyomornak. A mazsola rostjai vízzel érintkezve megduzzadnak, így vált ki hashajtóhatást és szünteti meg a székrekedést.

Sok káliumot és magnéziumot tartalmaz, fogyasztása ez által csökkenti a savasodást, segít eltávolítani a szervezetből a méreganyagokat. Megvéd bennünk az ízületgyulladástól, a köszvénytől, a vesekövektől és a szívbajtól.

– Nagyon sok hölgy szenved a vérszegénységtől. Jó hír számukra, hogy a mazsola nagy mennyiségben tartalmas vasat és B-complex vitaminokat, így édes, kellemes gyógyír lehet a vérszegénységben szenvedők számára. Nem elhanyagolható, hogy a mazsolában található réz a vörösvérsejtek termelésében is fontos szerephez jut.

– A katekinnek nevezett antioxidánst is tartalmaz a mazsola, ami pedig védelmet nyújt a szabadgyökök tevékenységétől. Ezzel megvédi szervezetünket a tumorok és vastagbélrák kialakulásától. 

– A mazsola polifenolos fitovegyületek hordozói, amelyek gyulladásgátló antioxidánsok. Antibakteriális tulajdonságaiknak köszönhetően ezek a vegyületek csökkentik a lázat és a baktériumok gyilkosai.

– A mazsola kedvelői előszeretettel hangoztatják, hogy fogyasztása jó hatással van a szexuális életre. Van benne igazság, mert a mazsolában található argininnek nevezett aminosav fokozza a libidót és szexuális vágyat ébreszt. Férfiaknak is ajánlott, mert kiválóan kezeli a merevedési zavarokat. Indiában hagyomány, hogy az újdonsült férj és feleség egy pohár felforralt tejet kap mazsolával és sáfránnyal ízesítve, így segítik elő a sikeres nászéjszakát.

– Mivel a mazsola gazdag olyan polifenolos fitovegyületekben, amelyek élesítik a látást. Jelentős A-vitamin, béta-karotint és A-karotenoidot is tartalmaz, ezek pedig jó hatással vannak a szemünkre.

– A savak közül a mazsola oleanol savat tartalmaz, ami olyan fitovegyület, amely védi a fogakat a fogszuvasodástól. Ez által a szájban megakadályozza a baktériumok elszaporodását. a szájban, Nagy mennyiségű kalcium tartalmával erősíti a fogakat. A bór pedig egyszerűen nem engedi a szájban elszaporodni a fogakra káros baktériumokat.

– Mivel a mazsola gazdag fruktózban és glükózban, fogyasztása energiával látja el a szervezetet, és hizlal. A mazsola úgy segít a soványaknak a hízásban, hogy nem halmoz fel „rossz” koleszterint.

– Nagy mennyiségű kalcium tartalmának köszönhetően nagy segítség a csontok egészségének megtartásában, és kiválóan véd az ízületi gyulladástól, és a köszvénytől.

– A szépségápolásban is nagy segítség a mazsola, mert a bőrre kiváló tápláló hatással van. Alacsony zsírtartalmával, jelentős fenol és antioxidáns tartalmával megakadályozza, hogy a szabadgyökök kárt tegyenek a bőrsejtjeinkben, a kollagén és az elasztin készleteinkben, így a bőr szép és egészséges lesz a rendszeres fogyasztását követően.