„Finnországnak nincs miről tárgyalnia, nincs mit magyaráznia a delegációnak” – nyilatkozta a Demokraatti-nak a finn parlament külügyi bizottságának alelnöke Erkki Tuomioja, szociáldemokrata politikus, aki 2000-2007, majd 2011-15 között hazája külügyminisztere is volt.

A hvg.hu mai írásában rámutatott, hogy Finnországban nem várják tárt karokkal a négytagú Fidesz parlamenti frakciójának küldöttségét. A Fidesz delegációt Hende Csaba egykori honvédelmi miniszter vezeti, tagja még Győri Enikő, Németh Zsolt és Schaller Baross Ernő.

A delegáció látogatásának apropója a finn és a svéd NATO-csatlakozás. Ezért is indul a magyar küldöttség Helsinkibe és Stockholmba. A kormánypárt négytagú csapata szerdán utazik az érintett országokba, hogy a magyar jóváhagyást megelőzve tárgyaljon az érintett országokban.

Ma délután a 24.hu cikkében rámutatott arra is, hogy a külön tárgyalásokról a Fidesz február végi balatonfüredi frakcióülésén született döntés, miután a parlamentben több hónapos időhúzás után, a NATO egyik utolsó tagállamaként a tavaszi ülésszak elejére tervezték be a két ország NATO-felvételének ratifikálását. A 24.hu emlékeztetett, hogy a frakcióülésen állítólag éles vita alakult ki a kérdésben.

Forrás: hvg.hu, 24.hu