Huszonyegy magyar egyetem, köztük a Pécsi Tudományegyetem rektora írt levelet Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének.

„Rektorok
Csapata
Levelét megirta;
Szerelmes
Könnyével
Azt is telesirta.

Leyennek
A levél,
Brüszel városába
Reklamációt
Viszen az
Európai Bizottságba”

A rektorok természetesen az Erasmus+ és a Horizont programból való kizárás miatt íródott, a rektor urak egyenesen jóvátételt kérnek, és szerintük az egyetemen nincs is politikai túlsúly, hiszen az is kiderült, a 21 modellváltott intézményben 105 kuratóriumi tag foglal helyet. 2023. február 15-ig a saját döntése alapján valamennyi állami vezető (10) lemondott kuratóriumi tagságáról.

Szerintk Ez bizonyítja, hogy nem létezett politikai túlsúly

– olvasható a levélben. Majd hozzátették, hogy a kuratóriumok esetében a legtöbb tag az egyetemi, akadémiai szférából vesz részt. „A tagok tapasztalatunk szerint az egyetemek stratégiájának megvalósítását támogatják, a társadalmi és gazdasági élet igényeit az közvetítik egyetemeink felé.” Mindezek miatt pedig kijelentették, hogy „az új működési modellben a fenntartó alapítványok részéről politikai nyomásgyakorlás nem vetődik fel”. – írják. Mérsékelten őszintén teszik mindezt.

Eddig tart a hír, és itt jön a saját, személyes véleményem az ügyről.

Mélyen nem értek egyet a rektorok levelével, több okból sem. Egyfelől senki, de tényleg senki sem kényszerítette őket, hogy elárulják egyetemeik autonómiáját és hallgatóságát, senki sem kényszerítette őket a modellváltásra, ők maguk szavazták azt meg. Úgy szolgálták ki a rendszert, hogy ezzel az egyetemük semmit sem nyert, tavalyról idénre az egyetemi dolgozók többségénél semmilyen béremelés sem történt (25 százalék feletti infláció mellett), cserébe az egyetemek élére sok esetben olyan személyek kerültek, akiknek semmilyen akadémiai, tudományos eredménye nincs, pusztán pártpolitikai okból vannak ott, ahol, ráadásul mindezt életük végéig megtehetik. Nem csoda, hogy az Európai Bizottságnak mindez nem tetszett, és egyáltalán nem meglepetés, hogy súlyos büntetést kaptak az egyetemek ezért cserébe. Aki nem vak, vagy nem hülye az pontosan tudhatta, hogy ez így lesz.

Miért nem Orbán Viktornál reklamálnak, akinek a kormánya olyan személyeket nevezett ki a Kuratóriumok élére, akik miatt egyetemi hallgatók tízezrei veszítették el a lehetőséget, hogy rangos, nyugati egyetemeken tanulhassanak? Miért nem a kormánynak írtak felháborodott levelet? Nem Ursula von de Leyen a hibás, amiért pártpolitikusokat ültettek be az – elvileg – független magyar egyetemek vezetésébe. Tetszettek volna akkor reklamálni, amikor miniszterek és államtitkárok kerültek a kuratóriumok élére. Akárhogy is próbálom felidézni, nem emlékszem, hogy akkor egyetlen levél is íródott volna. Pedig ha valamikor, hát akkor kellett volna. De talán ennél is fontosabb lett volna, ha nem árulják el az egyetemi autonómiát, és az egyetemi hallgatóságot. Tetszettek volna akkor bátornak lenni…