Abban talán nincs vita az emberek között, hogy jó lenne olyan városban élni, ami kellően zöld, tiszta a levegő, élhető és még az urbánus környezetben is megjelenik a biodiverzitás. Jó lenne, de nem könnyű: ugyanis a városokban kellenek utak, autók, épületek, munkahelyek, lakások tehát egy sor olyan építmény, ami épp a zöld terület elől veszi el a teret. Jobb esetben olyan városvezetés van, amelyik igyekszik ápolni és megőrizni a zöldterületeket, fákat ültet, és autómentes zónákat csinál, de közel sem elégséges ha csak és kizárólag a politikára bízzuk ezt a rendkívül fontos témát. Ugyanis otthon a saját lakásunkban is sokat tehetünk azért, hogy a város zöldebb legyen, hogy jobb legyen a levegő, és hogy a rovarok tudjanak beporozni. 

Ehhez csupán egy kis kertészkedésre van szükség. Néhány évvel ezelőtt jártam Athénban ahol feltűnt, hogy minden, de tényleg minden erkély egy kisebb dzsungelre hasonlított, zöld növények, virágba borult ezerszínű csodák, sőt kisebb fák is voltak a teraszokon, erkélyeken. Pécsen ilyet nem, vagy csak alig látni még a nyári időszakban sem. Személy szerint az elmúlt években hobbim lett a kertészkedés és a növényekkel való foglalkozás, nyaranta pedig amennyire csak tudom zöldbe borítom az erkélyemet is. Ez egyrészről egy tényleg nagyon jó, megnyugtató hobbi, másfelől sokkal jobban érzem magamat a lakásomban, erkélyemen a virágaim között, harmadrészt, és talán ez a legfontosabb, a tavasztól őszig a poszméhek – más néven dongók – napi szintű vendégeim lesznek. Szinte minden évben ültetek direkt olyan virágokat, amelyek kifejezetten vonzák ezeket a rendkívül hasznos – és békés – rovarokat, akik aztán a cellóziám körül csapnak római császárokat megszégyenítő lakomákat. 

Ne feledjük, a méheknek az élettere az emberi tevékenység miatt rohamosan csökken, mind nehezebben jutnak táplálékhoz, tudnak beporozni és szaporodni. Egyszerűen saját magunk érdekében is muszáj rajtuk segíteni. Fogalmam sincs, hogy egészen pontosan hány erkély és terasz van Pécsett, de biztosan több ezerről beszélünk: ez több tízezer négyzetméternyi potenciális zöldfelület. Több tízezer virágzó növénnyel, mely táplálékoz biztosít a rovaroknak, melyek javítják a város levegőjét, és az egyébként komor lakóházakat és tömböket is szebbé teszik. Ez az egész gyakorlatilag semmibe sem kerül, mégis pillanatok alatt sokkal zöldebbé tehetjük a várost. És ehhez még csak politikusokra sincs szükség. 

Én idén is zöldbe borítom az erkélyemet, tegyen így Ön is!