Az LMP – Magyarország Zöld Pártja határozati javaslatot nyújtott be a bükkerdők védelmében, melynek célja a végveszélyben lévő erdők megmentése, és más őshonos erdők természetes állapotának fenntartása. A határozat értelmében a Parlament felszólítaná a kormányt, hogy tiltsa meg a vágást az ilyen erdőkben, azonban a nem védett erdőkben is korlátozni kell a vágásos üzemmódot. – mondta el Szendefy Mária az LMP Somogy megyei elnöke.

A határozati javaslatot a Parlament mezőgazdasági bizottsága, a fideszes többség a Jobbik és a Mi Hazánk asszisztálása mellett leszavazta a javaslatot, így az az Országház elé sem fog kerülni. Font Sándor a bizottság fideszes elnöke szerint egy-két helyen lehet látni bükkös tarvágást, ami nélkül – szerinte – a faállomány haszontalanul fog elpusztulni. A Fidesz álláspontja az, hogy ha már úgyis kipusztulnak ezek az erdők, akkor már inkább vágjuk ki őket. A zöldek szerint ez elfogadhatatlan. Ráadásul az őshonos erdők kivágása nem oldja meg az energetikai válságot sem.

Különösen az idős, 150-180 éves fák kivágása igazán fájó, hiszen kevés ilyen erdőnk van, értékük pótolhatatlanok. Az LMP szerint a bükkösök megvédhetők, feltéve ha vigyázunk rájuk, szerintük több erdő rezervátumra van szükség, a tarvágásokkal azonnal fel kell hagyni. Ezért a zöldek tovább fognak küzdeni mind a Parlamentben, mind azon kívül, ezen túl minden természetvédő állampolgár segítségét örömmel veszik ahogy azt is. Az őshonos erdők kivágása bűn lenne, ne hagyjuk.