2023. Március 20-tól ideiglenes Forgalmi rend lép életbe a Sziget úton! Mutatjuk a részleteket!

2023. Március 10.

Folytatódik a nyugati kerékpárút építése a Szigeti úton. Ezzel párhuzamosan megújul a Szigeti út- Tüzér utca csomópontjának burkolata, forgalomirányító jelzőlámpa épül a Honvéd utcánál és több buszmegállót is felújítanak. A munkálatok miatt március 20-ától várhatóan augusztus végéig ideiglenes forgalmi rend lép életbe a környéken.

2023. március közepétől kezdődően Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata jelentős infrastrukturális fejlesztésbe kezd a kerékpáros közlekedés és a közösségi közlekedés fejlesztése érdekében.

A 2021-ben zárult Nyugati városrészi kerékpárút fejlesztés folytatásaként 600 m hosszon újabb irányhelyes kerékpárút/sáv épül a Szigeti úton. A kerékpáros létesítményfejlesztés forgalmi rend változással jár.

A kivitelezés ideje alatt az alábbi forgalmi rend lesz érvényben a fejlesztéssel érintett útszakaszon:

2023. március 20. – március 22. között

  • Az ideiglenes forgalmi rend kialakításához szükséges táblázásokat és burkolati jelek felfestését végzi el a Vállalkozó.
  • Megkezdődik az ideiglenes buszmegállók kiépítése.
  • Megtörténik a gyalogos forgalomtól elzárt területek elkordonozása.

2023. március 23. – június 20. között

  • Az Erkel Ferenc utca és a Huszár utca között lezárják a Szigeti utat (kivéve a helyi közlekedésű autóbuszok és taxik számára, amelyek váltakozó irányban, jelzőlámpás irányítás mellett közlekedhetnek).
  • A Hungária út felől érkezőknek a Rókus utcánál el kell kanyarodni északi irányba, a tovább haladás csak a Váci Mihály utca felé a célforgalomnak és a töltőállomást használóknak lehetséges.
  • A Szigeti úton a töltőállomás bejárata után kizárólag buszok és taxik közlekedhetnek.
  • A Honvéd utca Váci Mihály utcától délre eső szakasza zsákutca lesz.
  • A Huszár utca egyirányúvá válik a 31-es számtól észak felé.
  • Az Erkel Ferenc utcában északi, a Lázár Vilmos utcában déli irányba egyirányú forgalmi rendet vezetnek be. A terelőútra „tehergépkocsival behajtani tilos” táblát helyeznek ki.
  • A Szigeti úton a Rókus sétánynál található gyalogos átkelőhelyet ideiglenesen megszüntetik.
  • A Hungária utcából balra, a Madách Imre utcára való kanyarodás engedélyezett lesz, amely miatt a kerülőútként használható Madách Imre utcában a parkolás tiltottá válik.
  • A Megyeri tér és a 6-os számú főút csomópontban a keleti oldali gyalogos átkelőhelyet ideiglenesen megszüntetik a kereszteződés nagyobb forgalomáteresztő képessége érdekében.
  • A helyi közlekedésű autóbuszok Egyetemváros elnevezésű autóbusz megállóhelyeit a 2, 2A, 55 és 102-es jelzésű járatok tekintetében ideiglenesen áthelyezik a Tüzér utcába.
  • Az Uránváros irányú 26, 27, 27Y, 28, 28A és 28Y jelzésű járatok számára ideiglenes buszmegállót alakítanak ki a Szigeti úton a Kürt utca előtti szakaszon.
  • Az útszakaszon Uránváros irányából az érintett (25, 26, 27, 27Y, 28, 28A, 28Y, 29 jelzésű) autóbuszok a 6-os számú főúton érik el az Egyetemváros ideiglenes megállót, így a Szántó Kovács János utcai és a Gyümölcs utcai megállóhelyeket ideiglenesen használaton kívülre helyezik.

2023. június 20. – augusztus 31. között

A forgalmi rend a következőkben változik a 2023. március 23. – június 20. időszakhoz képest:

  • A Belváros irányából érintett (26, 27, 27Y, 28, 28A, 28Y jelzésű) autóbuszok az Egyetemváros ideiglenes megállót követően a 6-os számú főúton haladnak tovább, így a Gyümölcs utcai és Szántó Kovács János utcai megállóhelyeket ideiglenesen használaton kívülre helyezik.

A fenti intézkedésekkel a Szigeti út lezárt szakasza nyugat felől a Kürt utca – Lázár Vilmos/Erkel Ferenc utca – Tüzér utca útvonalon, kelet felől a 6-os út – Madách Imre utca – Hungária utca – Szigeti út – Rókus utca útvonalon kerülhető el. Ellenkező irányban a Rókus utca – Szigeti út – Hungária utca – Madách Imre utca – Megyeri tér – 6-os út útvonalon.

A kivitelezés teljes időszakában a gyalogos közlekedés feltételei biztosítottak lesznek, a lezárt területre a rendőrség, a mentők, a tűzoltók ki- és bejutása, illetve a közműszolgáltatók, hulladékszállítók közlekedése egyformán engedélyezett lesz.

A lezárt területen kerékpárral közlekedni a jelzőlámpás irányítás rövid fázisidejére való tekintettel nem lehet. Kerékpárral kerülőút használata javasolt, vagy a Szigeti út északi oldalán a kerékpárról leszállva lehet majd közlekedni.

Ideiglenes forgalmi rend 2023. március 20-tól kezdődően

Felhívjuk a tisztelt pécsi lakosok figyelmét, hogy a fent említett kivitelezési munkálatokkal párhuzamosan víziközmű-hálózat fejlesztés zajlik lezárásokkal, forgalomkorlátozásokkal, így erre az útvonaltervezésnél legyenek figyelemmel.

  • teljes útlezárás mellett dolgoznak a Petőfi utcában a Nagyvárad utca és a József Attila utca között;
  • teljes útlezárás lesz
    • 2023. április 3. és 2023. május 19. között a József Attila utca és Erreth Lajos utca között,
    • 2023. május 22. és 2023. július 7. között az Erreth Lajos utca és a Hungária utca között;
    • 2023. július 10. és 2023. augusztus 29. között a Garay utca és a Hungária utca között;
  • jelzőlámpás irányítás váltakozó irányú forgalommal 2023. augusztus 30. és 2023. október 13. között a Petőfi utca 17. és a Petőfi utca 3. szám között (az Őz utca és a Kodály Zoltán utcai körforgalom között)
  • a Verseny utcában helyenként pontszerű lezárásokkal a szennyvízvezetékek cseréjét végzik a Verseny utca 13. előtt, a PVSK pályával szemközti garázssornál induló felújítás többnyire zöldterületen zajlik és az érintett oldali járdák lezárásával jár;
  • 2023. március 6. napjától az Acsády utca egyirányú szakaszának észak-déli irányú ágában megkezdődnek a szennyvízépítési munkák, amelynek következtésben a tízemeletes társasházak szennyvízbekötés cseréjének munkálatai valósulnak meg. Addigra a Stadion utcától északra a lezárás feloldják, így az Acsády utca északi része délről megközelíthetővé válik.
  • március 8-tól a Faiskola utcában pontszerű lezárás lesz a Tüskésréti tó irányába.

További információk az alábbi honlapokon találhatóak:

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata mindent megtesz annak érdekében, hogy a kivitelezés a lehető legkisebb mértékben befolyásolja az itt élők és az érintett területet használók mindennapjait. A városvezetés a beruházás során köszöni a lakók és a közlekedők együttműködését és türelmét, amellyel segítik a beruházás megvalósulását.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata