Tegnap a gazdasági kamara rendezvényén Orbán Viktor miniszterelnök és Nagy Márton gazdasági miniszter is felszólalt, akik nem kerteltek: meghirdették Magyarország gyarmatosításának a programját. 

Személyesen Orbán Viktor jelentette be, hogy a kelet-magyarországi régió energiaellátásának érdekében újabb gázerőműveket fognak telepíteni, az oda épülő akkumulátorgyárak kiszolgálásáért. Kanász-Nagy Máté, az LMP – Magyarország Zöld Pártjának országgyűlési képviselője szerint mindez azt jelenti, hogy Magyarország tovább veszít energiafüggetlenségéből, hiszen orosz gázzal kell táplálni ezeket az erőműveket, annak érdekében, hogy el lássuk energiával a kínai akkumulátorgyárakat, akik aztán a profitot elviszik külföldre, míg a szennyezést itt hagyják.

Kanász-Nagy írásbeli kérdéssel fordul Lantos Csaba energiaügyi miniszterhez, hiszen a gázerőművek nem szerepelnek hazánk helyreállítási terveiben, a zöldek kíváncsiak arra, hogy ezt a szándékot hogyan és miért titkolják el az Európai Unió elől, és egyáltalán milyen gázerőműveket és hova szeretnének telepíteni.

A zöldek képviselője szerint volt egy másik fontos kijelentés tegnap, ugyanis Nagy Márton azt mondta, hogy ötszázezer fővel kell növelni a magyar munkaerő mennyiségét. Kanász-Nagy szerint nem arról van szó, hogy itt élő, magyar munkások fognak beállni ezekbe a gyárakba dolgozni, hanem a gazdasági migrációt fogják alkalmazni, külföldről fog érkezni a munkaerő, akik a kínai akkumulátorgyárakban fognak dolgozni. Az LMP szerint aggályos, hogy a kormány sok milliárd forintból támogatja a multinacionális gyárakat, miközben azok külföldiek számára teremtenek munkahelyeket. Ez a zöldek szerint egyfajta gyarmatosítási politika, ami ellen fel kell lépni. Éppen ezért kezdeményezett népszavazást az akkumulátorgyárakról az LMP, és szerveznek március 20.-ra tüntetést Győrbe, ahová mindenkit várnak.