Megdőlt a fővárosi szélrekord szombaton: a János-hegyen 117 kilométer/órás széllökést mértek ma – tájékoztatott az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a Facebook-oldalán.

A János-hegyen mért 117 kilométer/órás, vagyis közel orkán erejű szél a 2019-ben Lágymányoson mért 99 kilométer/órás széllökés rekordját adta át a múltnak – írta az OMSZ.

Lassan, de biztosan csillapodik a szél. Minden járásról lekerült a narancs riasztás, vagyis egyre inkább veszít erejéből az északnyugati, nyugati szél.  Bár TOP10-es listánk nem sokat változott reggeli állapotához képest (sem km/h-ban, sem pedig településben), arra mégis elég volt, hogy megdőljön a fővárosi napi szélrekord. A János-hegyen 117 km/h-s (közel orkán erejű) széllökést mértünk, vagyis a 2019-ben Lágymányoson mért 99 km/h-s érték már a múlté. Sajnos az elmúlt időszakban az ország legnagyobb részén nem sok eső esett, a talaj felső rétegei főként az ország középső és északnyugati részein szárazak. A száraz talajfelszín és a viharos szél együttese könnyen porvihart idézhet elő, erről Bakonyaljáról, Császár településről kaptunk beszámolót Deák Istvántól. Köszönjük szépen a felvételeket!  – olvasható az országos Meteorológiai Szolgálat oldalán.

Forrás: mti.hu, omsz