2013-ban éppen ezen a napon történt az évtized hóvihara, ami a félországot megbénította. Azon a napon hirtelen jött lehűlés, havazás és viharos szél miatt veszélyhelyzet alakult ki Magyarországon. A Dunántúl középső sávjában valamint az ország északkeleti részében az utak járhatatlanná váltak, sok települést nem lehetett megközelíteni. Akadozott a vasúti és a közúti közlekedés és az áramszolgáltatás is. Több ezren rekedtek az utakon, sokan 24 óránál is többet voltak kénytelenek a hó fogságában várni.

Ráadásul az előző napokban, hetekben kifejezetten enyhe volt az idő, a szakembereket is meglepte a gyors lehűlés.

A kialakult időjárási helyzetet egy délnyugat felől érkező, nagy nedvességtartalmú mediterrán ciklon okozta, amely Közép-Európa felett találkozott az Európa északi felének időjárását ekkor már uraló hideg, sarkvidéki eredetű légtömegekkel. Ennek hatására a jelentős mennyiségű hó a hideg levegő beáramlásával járó viharos széllel együtt érkezett, és ez az ország nyugati felében és az ország északkeleti, keleti részén súlyos közlekedési, illetve áram- és vízszolgáltatási problémákat okozott. A viharos, orkán erejű szél egyes lökései a Kab-hegyen elérték a 165 km/h sebességet is, míg az alacsonyabban fekvő térségekben elsősorban a 100 km/h körüli szélsebesség volt jellemző.

Egyes helyeken 20-25 centiméter hó hullott le, rendkívül rövid idő alatt, márcisu 17-én megdőlt a aznapi országos hidegrekord, mivel ekkor -18,2 °C-t mértek Vásárosnaményben.

A hóátfúvások miatt sok út járhatatlanná vált. Az autópályákat a torlódások és elakadások ellenére nem zárták le időben és a Katasztrófavédelem tájékoztatása nem jutott el az érintettekhez. Ezért sokan indultak el a hosszú hétvége miatt rokonlátogatásra, valamint síelni még március 14-én (csütörtök) délután, este is. A kialakult helyzetről március 15-én, pénteken kezdődött meg az országos szintű tájékoztatás, valamint Pintér Sándor belügyminiszter délelőtt tartotta meg első sajtótájékoztatóját. Nem lehetett ekkor az M1-es és M7-es autópályákon közlekedni, a szalagkorlátot több helyen átvágták, hogy az autók vissza tudjanak fordulni és a beavatkozások eredményeként délutánra az autópályák néhány szakasza járhatóvá vált. De a segítségnyújtás mellett is ötezernél több autó rekedt a hó fogságában.

Az áramellátás gerinchálózatának különböző pontjain 240 oszlopot tört ketté a viharos szél és a jég súlya. Az országban összesen, mintegy 270 000 ember került veszélybe az ítéletidő miatt, rengeteg település vált megközelíthetetlenné.