A Pécsi Járási Ügyészség csalás bűntette miatt emelt vádat két elkövetővel szemben, akik nemlétező termékeket hirdettek az interneten, az átutalt vételárat pedig elköltötték.

A vádirati tényállás szerint a két vádlott – anya és fia – közül a férfi elhatározta, hogy internetes közösségi oldalakon olyan termékeket hirdet meg, melyekkel ténylegesen nem rendelkezik, és a befolyt vételárból pedig rendszeres jövedelme származik. Mindezt megbeszélte a vele élő édesanyjával is, aki egy banknál folyószámlával rendelkezett.

Elhatározásuk alapján a férfi volt az, aki a hirdetéseket feladta, majd az arra jelentkező sértettekkel történt egyeztetés során édesanyja számlaszámát adta meg, amelyekre a sértetteknek utalniuk kellett a megrendelt termékek ellenértékét. Az anya a számlájára érkezett összegekről sms értesítéseket kapott, majd bankkártyáját fia rendelkezésére bocsátotta, aki az összegeket a számláról levette.

Az anya tisztában volt azzal, hogy a meghirdetett termékekkel a fia nem rendelkezik, céljuk haszonszerzésre irányult rossz anyagi helyzetük miatt. Az így megszerzett összeget megélhetésükre fordították.

A vádlottak összesen 25 személyt csaptak be, akik többek között számítógépes konzolt, háztartási eszközöket, telefonokat, ruházatot rendeltek meg a vádlottaktól.

A sértettek 5.000-70.000 forint közötti összeget utaltak át, mellyel a vádlottak több, mint 500.000 forint jogosulatlan jövedelemre tettek szert.

Az elkövetők cselekménye a csalás bűntettének megállapítására alkalmas.