Nemcsak dolgozni járnak át egyre többen Ausztriába, hanem az ott tanuló magyar állampolgárságú diákok száma is dinamikusan növekszik. A 2010/2011-es tanévben még csak 2117 magyar diák járt osztrák közoktatásba, a 2021/2022-es tanévre 10646 főre nőtt a számuk. Csak a tavalyi évben 1367 új magyar diákot irattak be osztrák intézményekbe.

Miközben Ausztriában ötszörösére nőtt a 2020/21-es tanév és a 2010/11-es tanév között a magyar diákok száma az alap és középfokú oktatásban, Magyarországon 14 százalékkal csökkent. – írja a G7

Ráadásul ez a statisztika nem tartalmazza azon gyerekek számát, akik időközben osztrák állampolgársághoz jutottak. A magyar diákok aránya az általános iskolában a legmagasab, de ez értelemszerűen az idő múlásával változni fog.

A G7 felhívja a figyelmet arra, hogy mivel egyre több fiatal kezdi meg az általános iskolát évről évre, folyamatosan növekedni fog a magyar diákok száma. Közel 60 ezren ingáznak naponta Ausztriába dolgozni, nagyon érdekes kérdés, hogy az ő gyerekeik melyik országban járnak iskolába.

Az adatokból a lap szerint arra lehet következtetni, hogy a határmenti lakosok, ingázók közül egyre többen íratják osztrák iskolába a gyerekeiket. Ha csak a kiköltözők választanák az osztrák iskolákat, sokkal egyenletesebben kellene minden korosztály által látogatott intézményben a magyaroknak megjelenni.

A magyar diákok száma növekszik a legnagyobb arányban az osztrák iskolákban, de összességében nézve is elmondható, hogy a külföldiek közül már csak német, török és szerb van több az osztrák iskolákban, mint magyar.