Az Európai Unió karöltve Németországgal ma bejelentette, hogy megegyezésre jutottak a kizárólag belső égésű (fosszilis üzemanyaggal működő) motorral hajtott autók jövőjével kapcsolatos vitájukban, ami a továbbiakban lehetővé teszi az ilyen motorokkal felszerelt új járművek regisztrációját 2035 után is.

A kizárólag belső égésű motorral hajtott járművek regisztrációjának feltétele, hogy csak  klímasemleges üzemanyagot használhatnak.


Az Európai Bizottság alelnöke, Frans Timmermans, a Twitteren azt írta:

„Megállapodtunk Németországgal a (víz és szén-dioxid felhasználásával készült) e-üzemanyagok autókban való jövőbeni használatáról.”

Volker Wissing, német közlekedési miniszter ugyancsak a Twitteren kommentálta a megegyezést azzal, hogy ezennel máris szabaddá vált az út a klímasemleges üzemanyagot használó belső égésű motorral felszerelt új járművek előtt, 2035 után is.

A megállapodás Németország ellenállása miatt nem jött eddig létre. A mostani megállapodással felgyorsulhat az autókra vonatkozó új szén-dioxid-kibocsátási szabványokról szóló EU-szintű megállapodás tető alá hozása is, aminek az elfogadása felgyorsul a szombati német-EU egyezség révén.

Az EU célkitűzéseinek megvalósítása szempontjából kulcsfontosságú a fosszilis üzemanyagokkal működő autók betiltása, amelynek értelmében 2050-ig az unió „klímasemlegessé” kívánja tenni gazdaságát, ennek okán teljesen meg akarja szüntetni az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Forrás: origo.hu