Ahogy arról beszámoltunk, ma lenne 94 éves Tass Olga Pécs első olimpiai bajnoka. Ennek apropóján érdemes megnézni, hogy hogyan áll az ügy, amit Dr. Keresztes László Lóránt pécsi Országgyűlési képviselővel 2022 nyarán közösen indítottunk el.

Dr. Keresztes László Lóránt pécsi országgyűlési képviselő, illetve Vági Márton, lapunk főszerkesztője közösen indított útnak egy kezdeményezést, arról, hogy a Verseny utcában található tornacsarnok a jövőben viselje Pécs első olimpiai bajnokának, Tass Olgának a nevét! – mindezt Tass Olga, avagy Olga néni halálának második évfordulóján terjesztették elő. Akkor úgy fogalmaztunk, hogy emléke előtt tisztelegve indítványozzuk, hogy a Pécsett 2018-ban megnyílt, Verseny utcai tornacsarnok a jövőben viselje Tass Olga, Pécs város első olimpiai bajnokának a nevét. Kezdeményezésünket eljuttatjuk a Magyar Torna Szövetségnek, a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. vezetőjének, az állami tulajdonosnak, és Pécs város polgármesterének.

Az ügy pedig – sajnos – megállt, de nem miattunk. Dr. Magyar Zoltán kétszeres olimpiai bajnok tornász, a Magyar Torna Szövetség elnöke szinte azonnal válaszolt a megkeresésünkre, a nemzet egyik legkiválóbb sportolója azt írta, hogy örömmel értesült a kezdeményezésünkről, hogy a Verseny utcában található tornacsarnok Tass Olga nevét viselje. Magyar úgy fogalmazott, hogy Tass Olga, Olgi néni élete során példát mutatott nem csupán a pécsiek, hanem valamennyi magyar ember számára. Olgi néni mindig is büszke volt, hogy Pécs város szülötte és a sportban elért kimagasló eredményei alapján, méltó elismerés, a róla elnevezett tornacsarnok névadójaként emléket állítani részére. Elnök úr levelét úgy zárta, hogy „remélem Pécs Megyei Jogú Város vezetése – hozzám hasonlóan – támogatja a tornacsarnok névadó javaslatát és Tass Olga személye méltó példakép erre, mint a torna sport olimpiai bajnoka.”

Történt mindez 2022 nyarán. Azonban a pécsi városvezetés megkeresésünkre azóta sem válaszolt, ahogy a PSN Zrt. sem. Személy szerint azt gondolom, hogy egy városnak csak akkor lesz jövője, ha ápolja a múltját, Tass Olga pedig Pécs első olimpiai bajnoka, a magyar és egyetemes torna sport kiemelkedő alakja, akinél senki sem lenne méltóbb arra, hogy az egyébként száznál is több gyermek számára sportolási – tornázási – lehetőséget nyújtó csarnok az ő nevét viselje.

Keresztes László Lóránttal az ügyet rendkívül fontosnak tartjuk, ezért a pécsiekhez fordulunk, és a támogatásukat kérjük annak érdekében, hogy a sportcsarnok a jövőben Tass Olga nevét viselhesse. Reméljük, hogy sok pécsi fejezi majd ki a támogatását. Ezt követően a javaslatunkat ismételten megküldjük Pécs polgármesterének, és bízunk benne, hogy ezúttal a városvezetők is fontosnak és támogathatónak ítélik meg az ügyet, és pozitív választ kapunk majd.