Parlamenti kérdésre adott válaszból derült ki, hogy a kormány el tervezi törölni a tanárok közalkalmazotti státuszát.

A téma először még tavaly ősszel merült fel, de akkor Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter még cáfolta a tervezetet. Ehhez képest a Belügyminisztérium mégis társadalmi vitát kezdeményezett róla, amire a pedagógus-szakszervezet képviselői azt mondták, hogy nagyon rossz következményekkel járna.

Most pedig Ander Balázs, a Jobbik parlamenti képviselője fordult írásbeli kérdéssel Pintér Sándor belügyminiszterhez az ügyben. A kérdésre Rétvári Bence államtitkár válaszolt: „A köznevelésben foglalkoztatottak jogállásáról és egyes kapcsolódó törvények módosításáról című törvénytervezet célja, hogy létrehozza a köznevelés ágazati sajátosságaihoz igazodó új jogviszonytípust, a köznevelési foglakoztatotti jogviszonyt, amely fenntartótól függetlenül minden köznevelési intézményben dolgozó pedagógus számára biztosítja a foglalkoztatás kereteit.”

Ez alapján tehát az látszik, hogy a kormány valóban eltörölnél a közalkalmazotti státuszt a tanárok esetében. Rétvári szerint a kormány azt szeretné elérni „hogy a pedagógusokra önálló, a hivatás presztízsét is tükröző hivatásrendi törvény vonatkozzon, másrészt egyszerűbbé teszi a jogalkalmazást, mivel az eddigi 3 különálló törvényben (a nemzeti köznevelésről szóló, a munka törvénykönyvéről szóló és a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény) lévő foglalkoztatási elemek egyben szerepelnek majd”.

Rétvári hozzátette azt is, hogy az új törvény javítani fogja „a köznevelés eredményességét és színvonalát”, és fontosnak látják a minőségi teljesítmény középpontba helyezését. A válaszból az is kiderült, hogy a törvény idén júniustól léphet hatályba.

A terv egyelőre a társadalmi egyeztetés fázisában van, az érintett szakszervezetekkel és érdekképviseletekkel még tárgyalnak. Az állampolgárok számára is van lehetőség véleményezésre a kormany.hu/dokumentumtar oldalon.

Forrás: Index