A Zöldek évek óta küzdenek az ellen, hogy a NER a nyilvánosság kizárásával tegye akkumulátorgyarmattá hazánkat, meggyőződésük, hogy a kormány már így is túlzott mértékben szolgálja ki a távol-keleti multinacionális cégeket, így a további üzemek megnyitásának megakadályozása mellett számos feladat lenne, ilyen a már működő gyárak biztonságossá tétele, és ellenőrzése.

Tetlák Örs Érd alpolgármestere, és egyben az LMP – Magyarország Zöld Pártjának elnökségi tagja úgy véli, hogy fontos lenne az is, hogy a helyben élő emberek információhoz juthassanak, ahogy az is, hogy ők maguk dönthessenek arról, hogy szeretnének-e akkumulátorgyárat a lakóhelyük közelébe. Az LMP arra szólítja fel a kormányt, hogy a veszélyes üzemeknek kötelező legyen közzétenni adataikat, ha pedig 90 napon belül ennek nem tesznek eleget, úgy függesszék fel a működési engedélyüket. Tetlák szerint joguk van az ott élő embereknek tudniuk azt, hogy a gyár milyen hatással van akár a talajvízre, akár a levegő minőségére.

Arra is emlékeztetett Érd alpolgármestere, hogy például a gödi akkumulátorgyár esetében találták már olyan vízmintát ami súlyos szennyezésre utalt, a zöldek szerint ezeket az eseteket nem szabadna eltusolni a jövőben.