1927. április 3-án, Budapesten született Székely Éva, és 2020. február 29-én hunyt el a Nemzet Sportolója, olimpiai bajnok úszónő.

Székely Éva a Ferencvárosi Torna Clubban kezdett úszni, edzője Sárosi Imre volt. 1940-ben nyerte első felnőtt magyar bajnokságát. A második világháború alatt zsidó származása miatt nem versenyezhetett.

A versenysportba csak a háború után, 1945-ben 100 méteres mellúszásban országos csúccsal tért vissza. 1947-ben első nőként úszott versenyen 200 métert pillangó kartempókkal. Itt kell megjegyezni, hogy ebben a korban még nem létezett hivatalosan a pillangóúszó versenyszám. A mellúszás szabályai lehetővé tették a pillangózó kartempót. A hálás magyar közönség Székely Évát ekkor nevezte el Pillangókisasszonynak. Ebben az évben az Európa-bajnokságon 200 méter mellen második, 400 méter gyorson hetedik helyezett volt, majd a főiskolai világbajnokságon három aranyérmet is szerzett. 1948-ban betegség érte utol, ami hetekig hátráltatta a százszázalékos felkészülésben. Az olimpián 200 méter mellen negyedik, a gyorsváltóval ötödik volt.

Fotó: wikimedia.org

Ezt is mi írtuk Olvasta már?