A húsvéthétfői locsolkodás az egész ország területén ismert.

A Dunántúlon csak szórványadatok jelzik meglétét, ezen a területen jelentősége összemosódik más húsvéti ünnepkörhöz kötődő népszokásokkal, a húsvéti komatál küldéssel és a húsvéti korbácsolással. A komatál küldése a hölgyek előjoga, míg a húsvéti korbácsolás és a húsvét hétfői locsolás a fiúk, férfiak feladata ma is.

A húsvéti locsolás egy ősi katarktikus rítus keresztényiesített formája. Eredetének egyházi magyarázata részint a keresztelésre utal, részint arra a legendára, amely szerint a Jézus feltámadását hirdető jeruzsálemi asszonyokat locsolással akarták volna a zsidók elhallgattatni, illetve a Jézus sírját őrző katonák vízzel öntötték le a feltámadás hírét vivő asszonyokat.

A gyermekek locsolkodása szagos vízzel, rövid versikék kíséretében, adománykérés céljából újabb keletű, városokon is ismert, elterjedt szokás. A legények előre megszervezett húsvéthétfői köszöntős locsolkodása sok helyen zenével, zászlóval szintén nem ősi formát tükröznek.

A forrásvízzel történő locsolkodás eredete a pogány időkre mutat vissza, mikor is az emberek a vízhez két fontos fogalmat csatoltak: a megtisztítást és a megújulást. A pogány idők után ezt a hagyományt aztán már a vízzel való keresztséggel kötötték össze, ami mind a mai napig fennmaradt az európai, közép-európai országokban.

Időközben a forrásvízzel és a kölnivel történő locsolkodás is újra teret hódított magának. A két változat ma már inkább korosztály, mint hit függvénye. A vödörből történő locsolás a fiatalemberek privilégiuma, hogy a kiszemelt kedves még véletlenül sem hervadozzon a előttünk álló forró nyáron.

Környezetünkben a legények a locsolás után piros vagy hímes tojást kapnak a meglocsolt lányoktól, ami szintén pogány és vallásos hagyományokra is utal. A tojás ősi termékenységszimbólum, a piros szín pedig a szerelem jelképe. Viszont egy legenda szerint, amikor Krisztus a keresztfán függött, előtte egy asszony egy nagy kosár tojással állt meg imádkozni, és Krisztus vére rácseppent a tojásokra. Ezért szokás a húsvéti tojást pirosra festeni.

Napjainkra a locsolók előnybe részesítik a locsolás ellenértékeként a festett tojás helyett a ropogós forintokat, illetve a szíves vendéglátást finom sütikkel, italokkal.

Forrás: oszk.hu