A húsvéti hosszúhétvégén (április 7-től 10-ig) összesen tizenkilenc jelzés érkezett a Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra, melyből a tűzoltók háromszor tűzesetet számoltak fel, nyolc alkalommal pedig műszaki mentést hajtottak végre. A többi jelzés tévesnek bizonyult. – írja a Katasztrófavédelem.

Tűzesetek

2023.04.09.

Kéménytűzhöz riasztották a tűzoltókat az Iskola utcába vasárnap este Komlón. Egy családi ház kéményéből nagy mennyiségű parázs távozott, ezért a komlói hivatásos tűzoltók a kályhából eltávolították a tűzifát, ezzel megszüntetve a veszélyt. Az egységek ezután átvizsgálták a padlást és a tetőt, a tűz szerencsére másra nem terjedt át. 

2023.04.10.

Lakatlan házban keletkezett tűz hétfő délután Mohácson, a Rákóczi utcában. A két négyzetméteren égő lángokat a város hivatásos tűzoltói eloltották, majd átvizsgálták a füsttel telítődött házat. Az épületben senki sem tartózkodott, személyi sérülés nem történt.

Műszaki mentések

2023.04.07.

Életet mentett a szén-monoxid érzékelő Pécsett, a Szabadságharc utcában. Egy családi ház konyhájában jelzett az érzékelő, az ott lakó ezért azonnal kiszellőztette, majd elhagyta az épületet. A pécsi hivatásos tűzoltók, illetve a Baranya vármegyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat méréseket végzett az épületben – kimutatták a mérgező gáz jelenlétét, mely pár órán belül életveszélyt is okozhatott volna. A gázszolgáltató a családi házban lévő kazánt leválasztotta a hálózatról. Személyi sérülés nem történt. 

2023.04.08.

Lesodródott az útról, majd fejtetőre borulva, egy bokros területen állt meg egy személyautó szombat reggel Orfűn, a Sport utcában. A pécsi hivatásos tűzoltók kiérkezésekor már senki sem tartózkodott a járműben, az egység az autó áramtalanítását végezte el.

tetejére borult autó a bokorban, tűzoltó
Fotó: Pécs HTP

Felborult egy személyautó, miután egy másikkal ütközött szombat kora délután Szentlőrincen, a Széchenyi utcában. Az egyik autóban csak a sofőr utazott, ő önerejéből szállt ki, a felborult kocsiban ketten utaztak, egyiküket a szentlőrinci önkéntes tűzoltók mentették ki, másikukat a szigetvári hivatásos tűzoltók emelték ki az autó stabilizálását követően. A mentősök mindhármukat kórházba szállították. A baleset miatt a Széchenyi utcát lezárták. 

oldalára borult autó, mentők, tűzoltók
Fotó: Szigetvár HTP

2023.04.10.

Két személyautó ütközött össze tegnap délelőtt Pécsett, a Vadász utcában. Mindkét autóban csak a sofőr utazott, egyikük könnyű sérüléseket szenvedett a balesetben. A pécsi hivatásos tűzoltók a helyszín biztosítása mellett átvizsgálták és áramtalanították az autókat. A műszaki mentés idején teljes útzár volt érvényben. 

személyautó, tűzoltók
Fotó: Pécs HTP