Dr. Keresztes László Lóránt pécsi országgyűlési képviselő, illetve Vági Márton, lapunk főszerkesztője közösen indított útnak egy kezdeményezést, arról, hogy a Verseny utcában található tornacsarnok a jövőben viselje Pécs első olimpiai bajnokának, Tass Olgának a nevét! – mindezt Tass Olga, avagy Olga néni halálának második évfordulóján terjesztették elő. Akkor úgy fogalmaztunk, hogy emléke előtt tisztelegve indítványozzuk, hogy a Pécsett 2018-ban megnyílt, Verseny utcai tornacsarnok a jövőben viselje Tass Olga, Pécs város első olimpiai bajnokának a nevét. Kezdeményezésünket eljuttatjuk a Magyar Torna Szövetségnek, a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. vezetőjének, az állami tulajdonosnak, és Pécs város polgármesterének.

Az ügy pedig – sajnos – megállt, de nem miattunk. Dr. Magyar Zoltán kétszeres olimpiai bajnok tornász, a Magyar Torna Szövetség elnöke szinte azonnal válaszolt a megkeresésünkre, a nemzet egyik legkiválóbb sportolója azt írta, hogy örömmel értesült a kezdeményezésünkről, hogy a Verseny utcában található tornacsarnok Tass Olga nevét viselje. Magyar úgy fogalmazott, hogy Tass Olga, Olgi néni élete során példát mutatott nem csupán a pécsiek, hanem valamennyi magyar ember számára. Olgi néni mindig is büszke volt, hogy Pécs város szülötte és a sportban elért kimagasló eredményei alapján, méltó elismerés, a róla elnevezett tornacsarnok névadójaként emléket állítani részére. Elnök úr levelét úgy zárta, hogy „remélem Pécs Megyei Jogú Város vezetése – hozzám hasonlóan – támogatja a tornacsarnok névadó javaslatát és Tass Olga személye méltó példakép erre, mint a torna sport olimpiai bajnoka.”

Történt mindez 2022 nyarán. Azonban a pécsi városvezetés megkeresésünkre azóta sem válaszolt, ahogy a PSN Zrt. sem. Személy szerint azt gondolom, hogy egy városnak csak akkor lesz jövője, ha ápolja a múltját, Tass Olga pedig Pécs első olimpiai bajnoka, a magyar és egyetemes torna sport kiemelkedő alakja, akinél senki sem lenne méltóbb arra, hogy az egyébként száznál is több gyermek számára sportolási – tornázási – lehetőséget nyújtó csarnok az ő nevét viselje.

Keresztes László Lóránttal az ügyet rendkívül fontosnak tartjuk, ezért a pécsiekhez fordulunk, és a támogatásukat kérjük annak érdekében, hogy a sportcsarnok a jövőben Tass Olga nevét viselhesse. Reméljük, hogy sok pécsi fejezi majd ki a támogatását. Ezt követően a javaslatunkat ismételten megküldjük Pécs polgármesterének, és bízunk benne, hogy ezúttal a városvezetők is fontosnak és támogathatónak ítélik meg az ügyet, és pozitív választ kapunk majd.

Szavazzon!