A Pécsi Járási Ügyészség vádat emelt 2 férfi, egy pécsi gimnázium fenntartójának ügyvezetője és alkalmazottja ellen, akik a gimnáziumból több laptopot elloptak.

Az egyik vádlott a gimnáziumot fenntartó és működtető nonprofit társaság ügyvezetője, a másik vádlott pedig a társaság alkalmazottja volt, munkájukat mindketten a gimnázium épületében végezték. 2022 áprilisában megbeszélték, hogy az iskola rendszergazdai szobájában elhelyezett laptopok közül többet elvisznek, majd azokat értékesítik.

Az ügyvezető, a fiatalabb férfi magához vette az egyik korábbi rendszergazda leadott kulcsait, majd társával kinyitották a szobát és onnan 4 darab laptopot vettek magukhoz. Megbeszélték, hogy az alkalmazott eladja a laptopokat, a vételáron pedig megosztoznak.

Az alkalmazott egy ismerősének ajánlotta megvételre a laptopokat, aki tudomást szerzett arról, hogy az elektronikai eszközök lopottak, ennek ellenére megvásárolta azokat. Darabonként 50.000 forintot, összesen 200.000 forintot adott át a laptopokért, mely összegen az ügyvezető és az alkalmazott megosztoztak.

A 2 tolvaj megbeszélte, hogy az alkalmazott további laptopokat is elvisz a gimnáziumból, azokat eladja, a vételárat pedig ismét elosztják. Ennek megfelelően a beosztott 2 hét múlva még 2 laptopot vitt el a rendszergazdai szobából. Az egyiket 50.000 forintért a korábbi vevőnek adta el, a másikat pedig elajándékozta. A vételáron a 2 vádlott újfent megosztozott.

A laptopok értéke egyenként 150.000 forint volt, a lopással okozott kár összesen 900.000 forint.

A Pécsi Járási Ügyészség a fenntartó ügyvezetőjét és alkalmazottját nagyobb értékre, társtettesként, folytatólagosan elkövetett lopás bűntettével, a bűncselekményből származó laptopokat megvásárló férfit pénzmosás bűntettével vádolja.