Amennyiben Magyarországon él, bizonyára Ön is észrevette, hogy hihetetlenül drága lett minden, ma már egyértelműen megéri külföldre menni bevásárolni azoknak, akik közel laknak a határokhoz. Ennek számos oka van, és nem, nem az amire elsőre gondolna.

Kezdjük az alapokkal: a kereskedő nyilvánvalóan azért nyit üzlete, hogy profitra tegyen szert, senki sem szivességből árulja a termékeit, a kereskedőnek meg kell ebből élnie, el kell tartania a családját, ki kell fizetnie a számlákat, alkalmazottak fizetéseit, beszerzési költséget és egy sor egyéb dolgot, mint például a kormány bolsevik mintára készült különadóit. Haszna az inflációs-válság előtt is volt a boltoknak, most is van, mindig is lesz: ennek köszönhetően vannak boltok, enélkül mindegyik bezárna, mi pedig termékek nélkül maradnánk. De akkor miért ennyire drága minden hazánkban, miközben az EU-n belül máshol már bőven egyszámjegyű az infláció?

Ennek több oka van, és leginkább a kormány házatáján kell kopogtatni.

Például ha ön vásárol a boltban egy 1000 forintba kerülő terméket, abból 270 forintot azonnal az állam kap meg, ez az ÁFA. A kiskereskedelmi különadó további 4,1 százalék, így az 1000 forintból 311 az államnak ment, abból a boltos egy forintos sem lát. Az Orbán-kormány nem véletlenül örül a roppant magas inflációnak, rekordméretű ÁFA-bevételekre tesznek szert, miközben ha ma lennének a választások simán nyernének kétharmaddal, lévén a lakosság egy jelentős részét láthatóan nem zavarja az áremelkedés, vagy csak szimplán nem képes felfogni annak a valódi okát.

Ezen túl ott van a forint gyengesége, amit Orbánék 2010 óta szándékosan gyengítenek, ma már örülünk ha 400 alá megy az Euro, holott 2010 előtt közfelháborodást okozott ha elérte az akkor még lélektaninak tűnő 300-as határt. A forint gyenge, a termékek többségét pedig importáljuk, amíg korábban egy 100 euróba kerülő termékért csak 30,000 forintot kellett fizetni, ma már nem ritka, hogy 40,000-et kell. Ezt a kereskedő szintén kénytelen beleépíteni az árba.

Ezen túl ott a magyar mezőgazdaság sikertelensége, a NER-es oligarchák kezében öszpontosuló földek bár jó minőségűek, a szakértelem egyre nagyobb hiányában no meg az éghajlatváltozás fényében, és az arra érkező nem megfelelő válaszok miatt kevesebbet és rosszabb minőségben tud termelni. Lassan ott tartunk, hogy a világ bármely pontjáról érkező élelmiszer olcsóbb, mint az itthoni, ez egyértelműen a megfelelő föld-politika hiányára vezethető vissza.

Végül az orosz energia iránti függőség is drasztikus, a kormány ráadásul 2010 és 2022 között – de talán azóta se – semmit sem tett meg azért, hogy ez csökkenjen. Ráadásul a Fidesz akkor vásárolt be orosz gázból, amikor az történelmi magasságokban járt, ma már ötödannyiért is lehetne kapni a piacon gázt, ráadásul nem csak Oroszországból. Emiatt a rezsiárak elszálltak, a boltok és üzletek áram- és gázszámlái sok esetben ötszörösére nőttek. Ha valahol korábban 1 millió forint volt a rezsiszámla, és az egyik hónapról a másikra 5 millió forintra nőtt, ott az árakat muszáj lesz emelni, ha valaki ki szeretné ezt termelni.

Összességében elmondható: a Fidesz-KDNP kormány elhibázott gazdaság- és energiapolitikája az ok, amiért ennyire drága minden.