A Tánc Világnapja alkalmából Szigeti Oktávia balettművészt, a Magyar Táncművészeti Egyetem, Moderntánc és Színházi tánc Tanszék docensét, a Szigeti Oktávia Táncművészetért Alapítvány kuratóriumi tagját, alapítóját arról kérdeztem, hogy:

BaHír: Milyen érzés a Magyar Táncművészeti Egyetem docenseként a Tánc Világnapján, több helyszínen is figyelemmel kísérni a fellépő tanítványaidat?

Szigeti Oktávia: A Tánc Világnapján mindig egy felfokozott érzés kerít a hatalmába, mert ugyan számomra minden nap a táncról szól, de most ezen a napon mindenki a táncra figyel. Nagyon jó dolog ennyi sok gyermeket tanítani, és hogy a tánc által ezeknek a gyermekeknek az életük része lehetek, de én olyan szerencsés vagyok, hogy a pedagógusképzésben végzett munkám segítségével még ennél is több gyermekhez tudok eljutni a tánc közvetítésével, és ez szintén egy nagyon fontos része az életemnek. A Tánc Világnapján, több programon is találkozhatok ezekkel a gyermekekkel, és ilyenkor nagyon jó látni, hogy az általam képzett pedagógusok kezei közül évről-évre egyre több gyönyörű, ügyes és szép táncos gyermek kerül ki. Ez egy fantasztikus, de egyben torokszorító érzés is, ez olyan, mint amikor valaki láthatja azt, hogyan tud tovább élni valaki másban.

BaHír: Mit jelent számodra a tánc?

Szigeti Oktávia: Felfedezés! A tánc, számomra a létezés maga, test-lélek-szellem harmóniája, az élet ritmusa, a szabadság, az önkifejezés, az összeolvadás a természettel. Tanítás és tanulás, megértés, elfogadás és szeretet. Aki táncol, gyógyul, harmóniába kerül önmagával, felszabadul a lelke, a teste élettel teli, átjárja a ritmus, az életenergia! Nekem minden napom a táncról szól és hálásan megköszönöm Istennek, hogy ez lehet a hivatásom.– osztotta meg az érzéseit a táncról Szigeti Oktávia, a Magyar Táncművészeti Egyetem, Moderntánc és Színházi tánc Tanszék docense, a Szigeti Oktávia Táncművészetért Alapítvány kuratóriumi tagja,alapítója.

Április 29-én, a Tánc Világnapján az UNESCO Nemzetközi Táncbizottságának ösztönzésével illetve irányításával a világ mindenféle táncát ünnepeljük, legyen az hagyományos vagy éppen modern tánc.

Az UNESCO Nemzetközi Színházi Intézetének, Nemzetközi Táncbizottsága hozta létre az ünnepet 1982-ben. Az ünnep időpontját a nemzetközileg elismert, francia Jean- Georges Noverre táncos- és balettművész születésnapjára időzítették.

A nemzetközi táncnapon a tánc népszerűsítése a cél. Ezen a napon tömegek megmozgatásával és táncba szólításával igyekeznek a szervezők és a táncosok világszerte arra ösztönözni a kormányukat, hogy minél nagyobb teret szenteljenek a táncnak az érintett országok oktatási rendszerében. Próbálják felhívni a figyelmet arra, hogy a táncoktatás az egyik legkulturáltabb mozgásforma, amely könnyedén beiktatható a tanrendbe, az alapfokú oktatástól egészen az egyetemig.