Rengeteg videó és bejegyzés kering arról, hogy vajon mekkora a különbség árban Románia és Magyarország között. Ugyanakkor három hét ott tartózkodás után kicsit kezdtem ráérezni ezeknek a videóknak a manipulálására. Igazából nagyon egyszerű a helyzet: mivel mind Magyarországon, mind Romániában üzlet és üzlet között is óriási különbségek lehetnek árak terén, ha valaki specifikusan kiválasztja a legolcsóbb román üzletet és a legdrágább magyart, akkor brutális különbségeket mérhet, míg ha fordítva választ, akár kijöhet az is, hogy Románia lényegesen drágább.

Hogy ezt a különbséget kiküszöböljem, úgy döntöttem, hogy én is csinálok egy összevető cikket. A két üzlet, amit egymással összehasonlítottam, a Kolozsvár belvárosában található Market Üzletet vetettem össze a Maléter Pál utcai Tescoval. Mindkettő egy-egy olyan üzlet, aminél találunk a városon belül olcsóbbat, de messze nem a legdrágább a környéken, tehát egy jó közép-árkategória. A fontos alap pedig, hogy igyekszek azonos márkákat összevetni, de ahol erre nincs lehetőség, ott is kerültem a sajátmárkás termékeket, mert azok általában olcsóbbak (mindkét helyen), és emiatt eléggé torz képet adhat. Tehát igyekeztem a világmárkák szerint csinálni az összehasonlítást. Ár tekintetében egy lejt 75 forintnak fogok számolni, ugyanakkor, ha valaki pénzt vált, akkor ez azért drágábbra (80 ft is kijöhet).

Az alap pékáruk terén eléggé nagy különbséget lehetett észrevenni. A szeletelt kenyér kilója Romániában 6.49 lej (kb. 500 forint), ellenben a magyarországi 639 forinttal. Hasonló különbség a zsemlék tekintetében is megjelent, Romániában az alap zsemle 0,53 lej (kb. 40 forint), a Tescoban ugyanezt 59 forintért találtam (bár az egy picivel nagyobbnak tűnt). Hosszúkás bagetteket is néztem – egyszemélyes étkezésnél ezeket szívesebben veszem, mint a kenyereket – Romániában ilyet 3 lejért is találtam, a Tescoban 399 forintért, itt viszont már komolyabb méretbeli különbség is volt a magyar termék javára, így ez nem teljesen releváns. Ezen a területen azonban így is kb. 25-30%-kal olcsóbbak voltak a román termékek.

Ami a zöldségeket, gyümölcsöket illeti, nagyobb volt a kontraszt. Az egyik véglet az alma, aminek kilóára Romániában 3.5-4.5 lej között volt, ehhez képest itthon 649 forint volt a legolcsóbb, amit találtam, ez több mint kétszeres árkülönbözet. Ugyanakkor például a paprika már izgalmasabb a kép. Bár amikor a boltban jártam, éppen volt egy 50%-os kedvezmény rá, ha az alapárat nézem, akkor az a 18 lej (1.350 forint) még magasabb is, mint a magyarországi 989 forint.

Viszonylag jó összehasonlítási alap néhány olyan márka, ami mindkét helyen megtalálható. Ezekből nézzünk párat! A 2 literes Pepsi – amiből romániában a citromos kiszerelés is van, 7.95 lej volt (600 forint), ehhez képest itthon 549 forint volt, ez majdnem 10%-kal olcsóbb. A Fantánál azonban megfordul a történet, azt Romániába 7.2 lejért kaptam, itthon meg az került 600 forintba (azonos kiszerelés). Ugyanígy a Cappy üdítőknél is elég nagy különbség volt, Romániában 6-7 lej körül meg tudtam venni, itthon a leárazott volt 700 forint. Ice teából a Lipton szintén 7 lej környékén volt, el valamivel kedvezőbb, mint amennyiért itthon láttam.

Ami a joghurtféléket illeti, a Danone egy közös termék, az alapjoghurtokat Romániába 2,19 lejért (kb. 180 forint) találtam, Magyarországon a Danone néhgyes kiszerelésben ugyanennyi volt darabra levonva. A klasszikus édesség, a Danette viszont itthon volt olcsóbb, a 4 darab 920 forint, Romániában egy kerül 3.85 lejbe, vagyis majdnem 300 forintba. Ha a tejtermékeknél maradunk, a sajtfélékből azért az volt a tapasztalatom, hogy bár szintén más a kiszerelés átlagolva a Romániai nagyjából 15-20%-kal olcsóbb (kivéve, ha a saját márkás Tesco sajtot választjuk). Ugyanezt tapasztaltam az ismert márkájú csokoládéknál, ahol azért Romániában nagyon sok volt 2-2.5 lej (150-200 forint) között, itthon ezek már szinte mindig 200 forint felett vannak. Ha már csokoládé, a Milka is egy jó összehasonlítási alap. A Tescoban egységesen 479 forintért találtam, Romániában érdekes, mert ízek alapján volt kategorizálva, a legdrágább, a mogyorós, 5.79 lej (440 forint), ez nem eget rengető különbség, azonban az original tejcsoki megkapható 4 lejért (300 forint), ez már azért durva.

Végül érdemes megnézni néhány kiegészítő terméket is. Mustárokból, ketchupokból mindenhol széles választék van nagyon különböző árkategóriában. Itt nem találtam kardinális különbséget a két üzlet között. Ugyanúgy, amikor gyümölcskonzerveket néztem, az is nagyjából hasonló. Hal- és májkonzervek terén azonban elég nagy a különbség, egy átlagos márkájú halkonzervből mennyiségileg ami Romániában 6.49 lej volt, az Magyarországon 889 forint, ez közel a duplája. Illetve ugyanezt tapasztaltam a pudingporoknál is, ami Romániában 1.65, illetve 1.79 lej volt, itthon leárazva 189, egyébként 225/239 forint. Ezek nagy különbségek.

Konklúzióként megállapítható, hogy valóban vannak olyan termékek, amik akár fele olyan olcsók Kolozsváron, mint Pécsett. Ugyanakkor ez nem teljesen általános jelenség, mert vannak hasonló árkategóriás termékek, sőt olyan is, ami ott valamivel drágább. Ezzel együtt az azért nyilvánvaló, hogyha ugyanazokat a termékeket vásárolnám meg mindkét helyen, akkor Kolozsváron egy 10-15%-kal olcsóbb lenne, ha tudatosan keresem az olcsó termékeket, akkor meg ez a különbség akár még nagyobb is lehet. Készítek egy galériát az ottani fotóimról, hogy mindenki láthassa, milyen árakkal dolgoztam.