Egyre szaporodnak a panaszok a medvékkel kapcsolatban Romániában, különösen a keleti részen.

Ráduly István, Kovászna megye prefektusa hívta fel a figyelmet, a mackók által okozott problémákra, a székelyföldi megyében már napi szinten kell be kell avatkozni a csendőröknek, hogy elkergessék a nagyvadakat, legutóbb Nagyajtán, egy templom közelében láttak egy anyamedvét két bocsával.

A prefektus azt mondta, hogy több medvének a kilövését kellene engedélyezni, csak a tavalyi évben, több mint 600 esetben okoztak kárt a medvék csak Kovászna megyében, ebből több száz esetben támadtak meg háziállatokat és 175 esetben a termést tették tönkre. Szerinte a Kovászna megyében található erdő területe, maximum 600 medvének lenne elegendő, de a hatóságok több mint 1600 nagyvadról tudnak.

De Hargita megyéből is, több településről is érkeztek jelzések a medvék jelenléte miatt. Csíksomlyó térségéből telepítettek át nagyvadakat, mert attól tartottak, hogy zarándokokra támadnak.

Romániában 7500-8000 közé becsülik a mackók számát, ebben az évben kicsit több mint 400 egyed kilövésére adtak engedélyt a hatóságok.

Forrás: https://www.life.hu/hirek/20230601-egyre-tobb-a-panasz-a-tulszaporodott-medveallomanyra.html?utm_source=hirstart&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator