Az eper eltevésével beindult az elrakás

Vannak akik nagyon szeretnek eltenni különféle zöldségeket, gyümölcsöket télire fagyatóba, vagy üvegbe különféle tartósítási praktikákat alkalmazva. Ilyenkor nyár elején megindul a befőzés és többnyire az eper nyitja meg a sort. Bizonyára sokunk emlékében él élénken, amikor nagyanyáink kamrájába benyitva a polcokon sorakoztak a különféle üvegekbe töltött finomságok, lekvárok, szörpök, befőttek, savanyúságok.

Az eper és a bodza azok a növények, amelyekkel általában megkezdődik az eltevés, de a citromfű, a menta, vagy manapság az ibolya, a levendula, de akár a medvehagyma is megelőzhetik az első helyen említett eltenni valókat. A medvehagyma egy egyre elterjedtebb és kedveltebb, erdőben gyűjthető zöld levél, melynek aromája emlékeztet a hagyma, vagy fokhagyma ízvilágára.

„Az eper és a bodza azok a növények, amelyekkel általában megkezdődik az eltevés”

medvehagyma

A medvehagyma a Mecsek erdőiben, mennyiségi korlátozással szedhető. Melyről részletesebben írtunk itt. Levelét leginkább fagyasztani tudjuk, azonban „bigyója” eltehető olívaolajban, jól lezárt befőttesüvegben. Ez utóbbi kiválóan használható saláták, kencék készítéséhez is.

A már említett menta, levendula, illetve citromfű használható lekvárok ízesítésére, de ízletes szörpök is készíthetőek, hasonlóan a bodzához. Azonban a bodzának nem csak a virága, hanem kékes-lilás bogyója is ehető, melyből lekvár készítése ajánlott.

Tehát az eper, az a gyümölcs, amit nagyon sokan szeretnek és manapság nemcsak a piacokon, hanem az utcai árusoknál is találunk. Az ára jelenleg kilónként, Baranya megyében, 1500 és 2000 forint között mozog. De nem érdemes várni az elrakással, mert hamar leérik és így lemaradhatunk róla! Az interneten számos recept található, persze ahogy mondani szokták: Ahány ház, annyi szokás! A boltokban kaphatóak különféle zselésítő anyagok, szörp készítéséhez használható adalékok, de a cukorbeteg, vagy diétázók számára is akadnak megoldások. De tökéletesen megfelel a nagyszüleink által alkalmazott, adalékmentes módszer is. Mindenképpen sokkal finomabb a saját készítésű, de akinek nincs erre lehetősége, az lehetőség szerint vásároljon termelőtől kézműves terméket. A lekvárok natúr joghurthoz is adhatóak, így egészséges, finom nassolni valót adhatunk a gyerekek kezébe is.

Jó befőzést kívánunk mindenkinek! Felkészül a meggy és a cseresznye!

Azonban