A pécsi közgyűlés városfejlesztési és kommunális bizottsága szerdai ülésén elfogadta Tüke Busz Zrt. nyári menetrendjét. Az önkormányzat az erről szóló közleményében azt írja, hogy „Nyáron újra lesznek éjszakai járatok a pécsi közösségi közlekedésben. Az önkormányzat a Tüke Busz Zrt. nyári menetrendjének elfogadásával segíti a fesztiválok látogatóit. Kiemelt cél a menetrend tartása, egyúttal az új gyárak (például SEIREN, Harman) dolgozóinak munkába történő oda- és hazajutásának biztosítása”

A menetrendek valóban látható, hogy azok a járatok, amelyek a nagyobb üzemek mellett haladnak el – például a 30Y járat – gyakrabban jár majd, az eddigi 40 perc helyett átlagosan a délutáni időszakban 30 percenként indul járat.

Szintén komoly változás az éjszakai járatok ismételt bevezetése. 0:40 és 2:10 között félóránként járnak a 973-as éjszakai járatok, amelyek éjszakai is összekötik a belvárost Kertvárossal. Ahogy a tavalyi évben jeleztem, abszurditásnak tartom, hogy bizonyos rendezvények – például a Fény Fesztivál – időszakában ennyire kevés éjszakai járattal igyekeznek megoldani az igények kielégítését, örülök, hogy e téren lesz változás.

Sajnos vannak kevésbé örömteli hírek is benne. Az Uránvárost a belvárossal és a keleti városrésszel összekötő 2-es buszok eddig 10 percenként jártak, ez nyáron 15-re mérséklődik, a 102-es buszok számát még inkább csökkentik. Minimális csökkenés figyelhető meg a 4-es buszoknál is.

A Kertváros-Uránváros vonalán haladó 1-es busz délutáni gyakorisága 15 percről 20-ra mérséklődik, míg az 55-ös járatokat (ami a belvárost is érinti) 2 busz kivételével teljesen törlik. Szintén jelentősen csökken a Kertvárost Meszessel összekötő 60-as járatok száma is, a 60Y járatok pedig a nyár során nem is közlekednek.

Csökkentik a Kertváros-belváros vonalon is a késő délutáni/kora esti 3-as, 6-os és 8-as járatok számát, ugyanakkor itt még mindig óránként 8 busz áll az utasforgalom rendelkezésére, így erre az időszakra ez nem tűnik túlságosan nagy veszteségnek.

A teljes mentrendfüzet itt megtekinthető.