Sok olyan étel van, amit nyáron eszünk inkább

Ilyenkor nyáron fokozottan figyelni kell a folyadékbevitelre. Ajánlott 2-3 liter víz, vagy ásványvíz elfogyasztása. De nem csak a megfelelő mennyiségű ital, hanem a jó minőségű, könnyű táplálék fogyasztása is rendkívül fontos. Sokan ilyenkor előnyben részesítik a különböző hidegen fogyasztható leveseket, salátákat.

Egyik nyári, kedvenc, hidegen ehető leves, a gyümölcsleves, melyet előre elkészítve hűtőben el tudjuk tartani néhány napig. A gyümölcslevesnek, ma már rengeteg fajtája ismert, csak a képzelet szab határt. Léteznek tejszínes, joghurtos, tejfölös, tejes, de tejmentes verziók is, pudingporral, vagy liszttel, keményítővel sűrítve. De vannak, akik a görögös, hidegen készített, nem főzött fajtáját szeretik. Szinte minden gyümölcsből előállítanak már levest, de hazánkban is elterjedtek a hideg zöldségekből készült, folyékony előételek, a gazpacho-k. A hideg zöldséglevesek alapját általában uborka, paradicsom, hagyma, paprika és fűszerek adják. Rengeteg recept található a különböző internetes portálokon, így bárki könnyen elkészítheti ezeket.

„Ahány ház, annyi szokás!”

Persze, még kímélő ételek közé soroljuk a könnyű nyári salátákat, melyeknek ilyenkor rendkívül sok alapanyagot találhatunk a piacokon. Rengeteg fajta paradicsomot, paprikát, uborkát, káposztát, fejes salátát, különböző hagyma féléket használhatunk alapanyagnak. A grill ételek mellé is kiváló köretek lehetnek. Sajttal, csirkemellel, tésztával, bulgurral kiegészítve főételként is fogyaszthatóak.

És végül, külön beszélnünk kell a magyarok egyik kedvencéről a kovászos uborkáról, mely lehűtve pompás eledel. Ehhez a finom csemegéhez nem is kell olyan sok minden, csak friss uborka, kapor, só, kenyér. Vannak olyanok, akik kenyér helyett burgonyát tesznek bele. És akadnak olyanok akik ecettel, esetleg más fűszerekkel ízesítik. Fogyasztható hideg és meleg főételek mellé, vagy reggelire, vacsorára zsíros, vagy vajas kenyérrel is. Természetesen itt is elmondható az a bizonyos mondás: Ahány ház, annyi szokás!

A bahir.hu oldalon találhatnak még a témával kapcsolatos cikkeket.