A levendula fűszer és dísznövény is

Egyre elterjedtebb hazánkban a levendula, de ma már nem csak gyönyörködünk benne és tesszük a szekrénybe a molyok ellen, hanem fűszerként is használjuk. Júniusban nyílik és virágzása és általában július végégéi tart.

Lehet kedvelni, vagy nem kedvelni az illatát, de az tagadhatatlan, hogy erős aromás, összetéveszthetetlen. Levele zöld, illetve ezüstös zöld, virága általában lila, de létezik rózsaszín, illetve fehér is.

Állítólag már az ókorban is használták főzetét, illóolaját és a későbbi korokban is szívesen alkalmazták fürdővizek illatosítására, fertőzések ellen.

Manapság Európában rengeteg helyen, nagy területeken termesztik ezt a növényt, ahogy hazánkban is. Egyre több levendulát tartalmazó, vagy ábrázoló terméket gyártanak a kézművesek is. Ha az ember ellátogat egy kézműves vásárra, megtapasztalhatja a különböző illatszerek, szappanok, olajok, kivonatok, eszenciák széles skáláját, de találkozhatunk csokorba kötött, vagy koszorúba font változatával is, illetve párnába töltve, melynek nyugtató hatása is ismert. De díszítésre is előszeretettel használják, számos textília kapható már, melyekből, kötényeket, terítőket, párnahuzatokat és más a háztartásban használható termékeket készítenek.

Egyre többen használják ízesítésre, például lekvárok, sütemények készítésekor. De szörpöt is csinálnak belőle sokan, melynek számos változata megtalálható a különböző internetes felületeken.

Sok más érdekes témát találhat a Bahír oldalán!