Amerikai tisztviselők azt állítják, hogy Szergej Szurovikin, az orosz hadsereg magas rangú tábornoka előre tudott Jevgenyij Prigozsin lázadási tervéről – írja az Index. Az amerikaiak szerint akár több tábornok is támogathatta Prigozsint a felkelésben.

Szurovikin elismert katonai vezető, aki több sikert is elért az orosz hadseregben, például tavaly ő segített megerősíteni a védelmi vonalakat az ukrán ellentámadás után. Ráadásul át is vehette az Ukrajnában harcoló orosz erők parancsnokságát. Januárban aztán leváltották a főparancsnoki posztról, de befolyását és népszerűségét megőrizte.

A tábornok egyébként kifejezetten jó viszonyt ápolt a zsoldosvezérrel. Szurovikin és Vlagyimir Alekszejev tábornokok (utóbbi az orosz hírszerzés vezetőhelyettese) a péntek este kitört lázadás után egy videóban üzentek Prigozsinnak. Ebben Szurovikin arról beszélt, hogy a Wagnerrel „jóban és rosszban” együtt küzdöttek az utóbbi időben. 

Egy vérből valók vagyunk. Harcosok vagyunk. Felszólítalak titeket, hogy hagyjátok abba. Az ellenség arra vár, hogy súlyosbodjon a belpolitikai helyzetünk. Nem szabad a kezükre játszanunk ebben a nehéz időben […] állítsátok meg a menetoszlopokat, és térjetek vissza az állásokhoz 

– mondta a videóban.

Az amerikai tisztviselők szerint vannak arra utaló jelek, hogy más orosz tábornokok is támogathatták Prigozsin lázadását. Az ő céljuk az lehetett ezzel, hogy leváltsák az orosz védelmi minisztérium vezetését.

Az egyértelműnek tűnik, hogyha az orosz hadsereg tábornokai segítettek a lázadásban, az komoly belpolitikai válságot is okozhat. A bizalmatlanság a hírek szerint a háború kezdete óta jellemzi a haderőt, most az a legnagyobb kérdés, hogyan reagál Putyin az eseményekre.