A Duna napot minden évben a Duna Védelmi Egyezmény aláírásának (1994. június 29.) évfordulóján ünneplik a Duna-medence országaiban, idén immár 20. alkalommal.

A Duna Európa második legnagyobb vízgyűjtője, a folyó 10 országon és 4 fővároson folyik keresztül. További 9 államból folyik még bele víz és ezzel 19 országot és 81 millió kulturális, nyelvi és történelmi szempontból is sokszínű embert kapcsol össze. A nemzetközi Duna-napon számos helyen ünneplik Európa nagy folyóját a Fekete erdőtől a Fekete tengerig. A Duna Nap minden évben valamilyen téma jegyében zajlik, az idei esztendő jelmondata a hivatalos honlap szerint: „Őrizzük meg kéknek a Dunát”!

Hazánk teljes területe a Duna és mellékfolyóinak vízgyűjtő területén fekszik. Ezért is nemzeti érdekünk a folyó vízminőségének, valamint ökológiai állapotának megőrzése és javítása, a folyó menti ivóvízkészletek, természetes folyópartok és élőhelyek védelme.

Az LMP közleményében arról ír, hogy számtalan alkalommal hívta fel a figyelmet a Duna és folyóink, tavaink, a vizes élőhelyek, valamint a földalatti vízkészletek védelmére. „Sürgettük, hogy a kormány újítsa fel a Duna elterelése és a hágai ítélet után a kétoldalú vízmegosztási tárgyalásokat, felhívtuk a figyelmet arra, hogy a melegedő és a klímaváltozás miatt alacsonyabb vízállású Duna biztonsági kockázatot jelent a paksi atomerőmű jelenlegi és tervezett blokkjainak hűtése szempontjából is. Rámutattunk arra, hogy a soroksári-ráckevei Duna-ág olajszennyezésénél a kormány is felelős a történtekért, mert a Duna-ág a szükséges beavatkozások hiányában leromlott ökológiai állapotban van és ez a tény felerősítette a környezetkárosítás súlyosságát” – írják.