Százötvenmillió forintos, társasházak felújítására elkülönített keretet hozott létre a pécsi helyhatóság. A megpályázható támogatást energiamegtakarítást eredményező beruházásokra és karbantartási munkálatokra lehet fordítani – közölte a baranyai vármegyeszékhely önkormányzata pénteken az MTI-vel.  

A megemelkedett energiadíjak ellenére a pécsi társasházak többsége a közös költséget nem emelte, viszont a felújításokat elhalasztotta. Az önkormányzat szerint erre a problémára kínálhat megoldást a 150 millió forintnyi támogatással járó társasház-felújítási alap – írták.    

Támogatást a pécsi panelházak és az 1986 előtti építési engedéllyel rendelkező, minimum háromszintes és tíz lakással rendelkező, hagyományos téglaépületek igényelhetnek. Az összeg kétharmadát a lakóépületek közösségi tereiben energiamegtakarítást eredményező felújításokra, egyharmadát pedig kisebb karbantartási munkálatokra biztosítja a helyhatóság.    

A kiírás szerint a felújítási vagy karbantartási költségek legfeljebb felét és lakásonként maximum százezer forintot ad az önkormányzat, a beruházás másik felének költségeit a társasházaknak kell fedezniük.    

A pályázatokat október 15-ig lehet benyújtani, míg a támogatott lakóközösségekről várhatóan még az ősszel dönt az önkormányzat. A nyertes lakóközösségeknek a támogatási szerződés aláírását követően egy év alatt kell elvégezniük a felújítási, illetve karbantartási munkát. A program pályázati kiírása, valamint a szükséges dokumentumok a pecs.hu oldalon érhetők el – olvasható a közleményben.

Forrás: mti.hu

Folyamatosan frissülnek a pécsi hírek a bahir.hu oldalon.