Az LMP nyílt levélben fordul a magyar európai parlamenti képviselőkhöz, arra kérve őket, hogy szavazzák meg az Európai Parlamentben (EP) a természet-helyreállítási rendeletet.

Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt társelnöke hétfői online is követhető sajtótájékoztatóján azt mondta: az elfogadandó uniós rendelet értelmében 2030-ra fel kell mérni a természetes élőhelyek állapotát, és a rossz állapotúak 30 százalékát fel kell javítani.
    A minden tagállamra kötelező rendelet tervezete már egy „felhígított” változat. Az eredeti azt írta volna elő, hogy 2030-ra a tagállamok a természetes élőhelyek 90 százalékát állítsák helyre. Ez azonban a legtöbb tagállamnál „kiverte a biztosítékot” – fogalmazott az LMP-s politikus.
    Schmuck Erzsébet szerint ha a mérsékeltebb változatot sem fogadja el az EP, az „globális szégyen” lesz. Felhívta a figyelmet, hogy az EP környezetvédelmi bizottsága ugyanakkor a néppárti küldöttek miatt egyszer már leszavazta a javaslatot.
    A politikus hangsúlyozta: az éghajlatváltozás mellett a világ előtt álló másik nagy kihívás a biológiai sokféleség jelentős csökkenése. Az emberi tevékenység miatt jelenleg egymillió fajt veszélyeztet a kihalás – mondta.