A denevérek násza nyár végén, ősz elején zajlik. A nászidőszakban gyakori jelenség, hogy a denevérek úgynevezett nászbarlangokat keresnek fel, amelyek később telelőhelyül is szolgálhatnak számukra. – olvasható a Duna-Dráva Nemzeti Park oldalán.

Ezért a Duna-Dráva Nemzeti Park 2023. augusztus 26, szombat este 20 órára denevérestre hívják az érdeklődőket Abaligetre.

Az Abaligeti-barlang a Dunántúl egyik legjelentősebb nászbarlangja. – tudható meg a felhívásból.

Több ezer denevér fordul meg az Abaliget-barlangnál augusztus végén, szeptember elején, ezért itt nagyobb az esélyük a denevéreknek a sikeres párosodásra. A denevérek párzása ugyan már ősszel megtörténik, de a magzat fejlődése csak a téli álmot követően indul meg. Az egy, esetleg kettő kölyök május végén, június elején születik meg a nyári szálláshelyen, és egy hónap után kezd önálló életbe az ifjú denevér.

A Duna-Dráva Nemzeti Park által szervezett esti programon szakavatott denevérkutató mutatja majd be a denevérek különleges és titkokkal körüllengett világát. A denevér esten résztvevők megismerhetik a denevérkutatás módszereit és jelentőségét. A program során az Abaligeti-barlangnál hálóval befogott denevéreket lehet közelről megnézni, ismerkedni a fajok egyedi jellemzőivel. A tóparton lehetőség nyílik a víztükör felett alacsonyan szálló, rovarokra vadászó denevérek megfigyelésére is.

A program helyszíne az Abaligeti-barlang bejárata előtti terület lesz. A résztvevők nem mennek be a barlangba, a cél a barlangból a tó felé repülő denevérek megfigyelése.

A programon való részvétel ingyenes.

Részletes program: https://www.facebook.com/events/173548522383392/?ref=newsfeed

Információ:
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
E-mail: attila.komlos@ddnp.hu

Forrás: ddnp.hu