Magyarországon először egy negyventonnás kamionból kialakított színpadon ad koncertet negyven fiatal zenész a befogadás és együttműködés fontosságát megjelenítve a Zsolnay Fényfesztiválon.

A Máltai Szeretetszolgálat Szimfónia Programjának tanítványai filmzenékkel, népdalokkal, világzenei művekkel töltik meg a pécsi éjszakát. Egyedülálló összefogásnak köszönhetően a WSZL hatalmas Volvo szerelvénye, amely év közben adományokkal járja az országot, július 6-án este Varga Vince tervei alapján alakul látványos pop-up színpaddá Pécs belvárosában.

Az összefogás célja, hogy minél többen megismerjék az idén tízéves Máltai Szimfónia programot és a nehéz helyzetben élő gyerekekből álló zenekart. A 75 éves Waberer’s leányvállalata, a WSZL, a koronavírus járvány idején vált a karitatív szervezet stratégiai partnerévé, a Volvo Hungária Kft. 2022 óta támogatja rendszeresen a Máltai Szeretetszolgálat tevékenységét. Az együttműködés ezúttal több mint anyagi támogatás, hozzájárulás ahhoz, hogy a gyerekek életre szóló élményeket szerezzenek és a közönség találkozzon a felzárkózó településeken élő tehetséges fiatal zenészekkel.

A koncert illeszkedik a hetedik Zsolnay Fényfesztivál tematikájába, amely idén az együtt létezés. A fesztiválon olyan műalkotások és programokat láthat a közönség, amelyek a művészetek felvillanyozó erejével tudatosan reagálnak a környezeti és társadalmi problémákra. Az Örömzene öt tengelyen – Guruló Szimfónia című koncert Pécsett, a Kossuth téren lesz látható a Fényfesztivál nyitó estéjén 22 órakor.

A Máltai Szimfónia programban zenét tanuló gyerekek az ország különböző pontjairól érkeznek, olyan településekről, ahol a fiatalok számára a zene nem csupán időtöltés, hanem esély. A zenetanulást szociális eszközként alkalmazó program ugyanis nem tehetséggondozással foglalkozik, hanem a hátrányos helyzetű, gyakran tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknek nyújt kapaszkodót, hogy megerősítést kapjanak, javuljon iskolai teljesítményük, és növekedjen az esélyük a továbbtanulásra.

A koncert időpontja: 2023. július 6. 22 óra

A koncert helyszíne: Pécs, Kossuth Lajos tér (a Zsinagóga előtt)