A jövőfelélés költségvetésének nevezte a 2024-es büdzsét Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettese pénteken, a jogszabály elfogadása előtt tartott sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus szerint a jogszabály-javaslat túl korán lett benyújtva, megalapozottsága így megkérdőjelezhető, sőt az abban szereplő számok tarthatatlanok lesznek.
    Ennél is nagyobb gondnak nevezte, hogy a dokumentum bebetonozza a kormány elhibázott energiapolitikáját. A jövő évi költségvetésben 1777 milliárd forinttal növekszik az adósságszolgálat a 2021-es évhez képest , az ország energiaszámlája pedig 8000 milliárd forinttal nő – sorolta kifogásait.
    „Az így kialakult problémát a Fidesz-KDNP neoliberális megoldásokkal akarjak kezelni: megszorításokkal és adósságemeléssel, vagyis a jövő felélésével” – sérelmezte. Úgy értékelt, hogy alapvető támogatásokat vonnak meg; célkeresztbe kerül az egészségügy, a családtámogatások, a gyógyszertámogatás, a személyijövedelemadó-kedvezmény és a szociális kiadások is.
    A kormányközeli üzleti kör kiszolgálása továbbra is folytatódik, a humán tőkébe azonban nem fektet be a kabinet – mondta Csárdi Antal, aki szerint mindez sem gazdasági, sem társadalmi szempontból nem fenntartható.
    Kijelentette: a megoldás a multik „agyontámogatásának” leállítása, a külföldről beszerzett fosszilis energia helyett a hazai megújuló energia használata, az épületszigetelés támogatása, valamint az oktatási és egészségügyi források növelése.