Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetéssel gyanúsítják egy töltőállomás egykori, 78 éves ügyvezetőjét egy munkahelyi baleset miatt: a mérgezett aknába leküldött egyik alkalmazott meghalt, a másik súlyos mérgezést szenvedett el még 2020-ban – közölte a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság pénteken a police.hu-n.

Azt írták, 2020. június 26-án egy 69 éves férfi a főnöke utasítására mászott le egy 25 köbméteres, földbe süllyesztett, benzintároló fekvőtartályba, hogy felhozza az ott korábban rosszul lett és a mérgező anyagoktól meghalt kollégáját. Ő is belélegezte az aknában felgyülemlett benzolt, az úgynevezett alifás szénhidrogén-vegyületeket és szén-monoxidot, és elájult.
    Az akkori ügyvezető nem foglalkoztatott munkavédelmi szakképesítéssel rendelkező szakembert, így nem volt a töltőállomáson olyan ember, aki a tartályba való leszállás veszélyeit és a biztonsági követelményeit ismerte volna. Nem biztosított egyéni védőeszközöket, speciális légzésvédő nélkül pedig még mentésnél sem lett volna szabad a tartály belsejébe lemenni – ismertette a rendőrség.
    Az igazságügyi szakértő szerint az ügyvezető mint munkáltató szabályt szegett, ezzel mindkét áldozat életét, testi épségét közvetlenül veszélyeztette, az 54 éves férfinak pedig a halálát okozta. Ráadásul a munkáltató a mentés megkezdése előtt nem hívott mentőt.
    A cégvezető tagadta a terhére rótt bűncselekményt, a gyanúsítás ellen panasszal élt. Védekezésében azt mondta, hogy nem érzi magát felelősnek a történtek miatt, sőt az élete kockáztatásával próbálta megmenteni beosztottja életét.
    Az érdi rendőrkapitányság befejezte a férfi ellen halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségének gyanúja miatt folytatott eljárást és az ügy iratait átadta az ügyészségnek.

Forrás: MTI