Tegnap este hivatalosan is kezdetét vette a VII. Fény Fesztivál Pécsett. A megnyitóra a Kodály Központban került sor, ahol beszédet tartott Pécs Megyei Jogú Város Polgármestere, Péterffy Attila; Hollandia magyar nagykövetasszonya: H.E. Désirée Bonis; Az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója: Mészáros Antónia, illetve a Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője: Hummel Márk.

A nagykövet asszony kiemelte, hogy bár Budapesten dolgozik, a kedvenc városa az országban Pécs, és, hogy nagy megtiszteltetés számára, hogy idén számos holland művész is bemutatja alkotását a Fesztiválon. Mészáros Antónia pedig kiemelte, hogy bár a klímaváltozás – ami az idei Fesztivál központi témája – és a gyermekvédelem látszólag nem kapcsolódik egymáshoz, valójában ez nem így van: a víz hiánya vagy túlzott mennyisége (áradások) több millió gyermek életét veszélyeztetik, de az európai gyerekekben is óriási a klímaszorongás; nem is megalapozatlanul. Ezt azonban cselekvéssel lehet megoldani.

A megnyitón volt lehetőség először megnézni a Fesztivál egyik legnagyobb attrakcióját, Gaiát. A hét méter átmérőjű lebegő installáció a Földet ábrázolja, miközben a háttérben hol nyugodt, hol feszültséget keltő zene megy, éreztetve a bolygó békés oldalát, valamint a meglévő problémákat. Nagyon jó akusztikus hatása van és a látvány is gyönyörű, én csak bátorítani tudok mindenkit, hogy menjen el megnézni. A zene a BAFTA-díjas zeneszerző, Dan Jones munkáját dicséri.

A város más részeken  is láthatóak voltak már a fényes kiállítások és ezek száma a következő napokban csak nőni fog. A részletes programot a Fesztivál weboldalán találják meg.