Az elmúlt két hétben tizennyolc fióka kelt ki a budapesti állatkert rózsás flamingóinál

Az elmúlt két hétben tizennyolc fióka kelt ki a budapesti állatkert rózsás flamingóinál, de továbbiak is lehetnek, hiszen vannak még tojások, amelyeken a szülők kotlanak.

    A Fővárosi Állat- és Növénykertben látható Európa egyik legjobban szaporodó állatkerti rózsásflamingó-kolóniája, amely mintegy 150 egyedet számlál. Évente általában húsz körüli, vagy még annál is több fiókával gyarapszik a csapat. Ez lehetőséget teremt arra is, hogy a budapesti kelésű flamingókból más hazai és külföldi állatkertek is kapjanak.

    Június legvégén bújt ki a tojásból az idei szezonban az első fióka. Az azóta eltelt bő két hétben szinte minden nap kikelt egy újabb egyed, így a fiókák száma a legutóbbi számlálás szerint már tizennyolcra nőtt. Még mindig vannak tojások, amelyeken kotlanak a szülők.
    A flamingófiókák nem sokban hasonlítanak a kifejlett madarakra: ugyan jóval kisebbek, de a különbség nemcsak ebben áll. Az aránylag tömzsi, az első napokban kifejezetten „pufók” lábak, a pihés, szürke tollazat, és az egyenes csőr lényegesen eltér.

    A tájékoztatás szerint a fiókák lába és csőre az első pár napban még rózsaszínű, de egyhetes korukra már befeketedik. A kifejlett madarakra jellemző színek csak az első év után jelennek meg rajtuk. Ekkorra már magasságukat és alakjukat tekintve is sokkal jobban hasonlítanak szüleikre.
    A szülők egy speciális táplálékkal, begytejjel etetik a fiókákat. Egy a begy falában termelődő, tápláló váladék élettani szerepét tekintve az emlősök tejéhez hasonlít. A tej nem fehér, hanem sötétvörös színű. A felnőttek a csőrükből csurgatják át a fiókák csőrébe.
    A legutóbb kikelt fiókák még a fészekben vagy annak környékén tartózkodnak. A tíz napnál idősebbek azonban már kisebb sétákat is tesznek a felnőttek felügyeletével. Az elkövetkező hetekben pedig arra lehet majd számítani, hogy a szülők a kolónia összes fiókáját egy csoportba terelik össze. Egyfajta „óvodát” alakítva ki, mert így sokkal könnyebb gondoskodni a fiatalokról, illetve vigyázni rájuk.
    A rózsás flamingó (Phoenicopterus roseus) nem teljesen egzotikus faj.Iinkább Dél-Európában, Afrikában, valamint Délnyugat- és Dél-Ázsia egyes vidékein honos. Ritka kóborlóként Magyarországon is előfordulhat. Ezért a hazai védett állatfajok listáján is szerepel. Tápláléka apró vízi élőlényekből áll, ezeket speciális csőre segítségével szűri ki a vízből. A tojók általában egy vagy két tojást raknak. A fiókák egy hónap elteltével kelnek ki a tojásból. A kotlásból, illetve a fióka neveléséből mindkét szülő kiveszi a részét – ismertették.

Forrás: MTI