Sokak kedvenc nyári étele a lecsó

A lecsó is olyan étel, amivel kapcsolatban igaz a mondás: „Ahány ház, annyi szokás”. Rengeteg verziója ismert. Van aki esküszik, hogy csak a kolbászos az igazi, de létezik krumplis, rizses, húsos, virslis, tojásos is. És akkor még nem beszéltünk a káposztás, padlizsános, cukkinis, csirkemájas lecsókról. Vannak akik magában fogyasztják, mások pedig körettel. De az elkészítés módja sem egyforma, vannak akik a sült paprikát nevezik lecsónak, akadnak olyanok is akik sok paradicsommal, mások kevéssel, vagy a nélkül készítik.

Mióta van Magyarországon lecsó

Sokan úgy tartják, hogy a lecsó ősi étel, azonban csak azóta készíthető, amióta a paprika és a paradicsom hazánkban is megjelent. A paprika a 18.században, a paradicsom pedig a 19.században lett ismert Magyarországon. Akit érdekel, az itt elolvashatja részletesen is. A lecsóhoz hasonló ételek más országokban is léteznek, például a szerb gyuvecs, a francia ratatouille, az olasz peperonata, a török menemen és az arab shakshuka.

Ha beírjuk a keresőbe, hogy lecsó recept, meg sem lehet számolni a találatokat, olyan sokféle van. Viszont ami a legtöbb leírásban szerepel az a hagyma, paprika és a paradicsom, no meg a só és a pirospaprika.

Gondoljunk a télre is!

Hogy ne keljen hiányt szenvedni télen sem lecsóból, ezért tartósítási praktikákat is bevethetünk. Dunsztolással, vagy fagyasztással gondoskodhatunk arról, hogy télen is fogyaszthassuk.

De készüljön bárhogyan is, körettel vagy a nélkül, fő ételnek ebédre, reggelire, vagy vacsorára, annyi bizonyos, hogy a lecsó megunhatatlan, mára már tipikus magyar étel.

Korábban is írtunk már erről a témáról.