Közel egy éve vannak súlyos problémák az ivóvízzel a Baranya vármegyei Szigetváron, ahol egy állami beruházás keretében 1,3 milliárdból építettek új vízműtelepet. Habár a beruházás célja a vízminőség javítása lett volna, az érintett lakosok – mintegy 5000 fő – már több mint egy éve tartálykocsiból kapják az ivóvizet, mivel a csapvíz ihatatlan, büdös és sárgásbarna színű lett.

Keresztes László Lóránt az LMP pécsi országgyűlési képviselője, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága elnöke ma a helyszínen tartott sajtótájékoztatót, ahol felhívta a figyelmet arra, hogy nem csupán egyes településeken vannak jelen ilyen és ehhez hasonló ügyek, a víziközmű ágazat válságos helyzete és a vízminőség romlása országos, rendszerszintű problémát jeleznek. Úgy fogalmazott:

„Látva azt, hogy milyen drámai a helyzet Szigetváron, azt gondolom, hogy itt beszélnünk kell arról a problémáról, ami már egy éve fennáll és beszélnünk kell arról is, ami országosan jellemzi ezt a rendszert, hiszen mondhatjuk, hogy az összeomlás szélén van a víziközmű ellátás, a legfontosabb közszolgáltatás Magyarországon.”

Keresztes arról is beszélt, hogy láthatóan az illetékesek sem tudnak mit kezdeni a helyzettel, korábbi kérdéseire, megkereséseire pedig nem kapott érdemi válaszokat.

A zöldpolitikus felszólította a kormányt az azonnali cselekvésre és levélben fordult Lantos Csaba energiaügyi miniszterhez, akit személyes látogatásra hívott Szigetvárra:

„Én Lantos miniszter úrnak írtam egy levelet, hogy az ő államtitkára aranykorról beszélt, a víziközmű szektor aranykoráról. Én meghívtam ide Baranya vármegyébe Lantos miniszter urat, ide Szigetvárra, hogy beszéljen az itteniekkel, nézze meg ezt a drámai helyzetet ami kialakult.”

A szóban forgó levelet Keresztes elküldte V. Németh Zsolt víziközművekért felelős államtitkárnak és Koncz Zsófia miniszterhelyettesnek is, akiket szintén arra kért, hogy jöjjenek el Szigetvárra és személyesen adjanak tájékoztatást arról a helyieknek, hogy mikor és milyen formában várható ennek a drámai helyzetnek a megoldása.

A teljes sajtótájékoztatót itt tudják megtekinteni:

https://www.facebook.com/Keresztes.Laszlo.Lorant/videos/817314879788694