Bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség Hadházy Ákos feljelentésében. A képviselő hűtlen kezelés gyanújával tett feljelentést, mert a Magyar Honvédség 604-es számú Airbus A139-es repülőgépe – amely Kairóba ment, a visszaúton Pisába tett kitérőt, ahol a bizonyítékok szerint Orbán Viktor miniszterelnök leszállt. Ez a kerülő nagyjából 1.000 kilométeres volt, és 3.000.000 forint felesleges kiadással járt (a miniszterelnök magánutazásait nem az állam fizeti, azt a magánvagyonából kell finanszíroznia).

Az ügyészség álláspontja szerint önmagában az, hogy katonai repülőgép védett személyt szállít, nem minősül kötelezettségszegésnek, sőt, egyenesen kötelezettsége az államnak. E körben pedig a hivatalos védelem a magánprogramjai során is megilleti. A költséghatékonyság kérdése pedig nem szerepelt a feljelentésben, így azt nem vizsgálhatták, de egyébként sem írhatja felül a költséghatékonyság elve a védelemét.

Hadházy Ákos közösségi oldalán azt írta, nem lett volna nehéz dolga az ügyészségnek a felderítésben.

„…két egyszerű nyomozati cselekményt kellett volna foganatosítania. Meg kellett volna kérdeznie egy légitársaságot, hogy mennyibe kerül egy Airbus repülő ezer kilométeres kitérő és egy extra leszállás az üzemanyag, az amortizáció, a karbantartás , a biztosítás , leszállási illeték, földi kiszolgálás költségeinek tükrében. Ezt kellett volna összevetnie azzal, hogy mennyibe került volna 2-3 testőr Budapest-Pisa retúr menetrendszerinti repülőjegye (hiszen a magán úton a miniszterelnök maga fizette volna a jegyét).”

A védelem kapcsán pedig a képviselő megjegyezte, hogy mivel a menetrend szerinti gépekre fegyver nem vihető fel, még nagyobb biztonságot is jelent, mint egy katonai repülőgép.

A teljes ítélet határozat megtekinthető itt.